Καλά τα λέτε.
Οσο δουλεύει ένα ρολόι, φθείρεται. Ειτε μηχανικό, είτε "ηλεκτρικό".
Αλλά, στα "ηλεκτρικά" έχουμε δύο εκδοχές.
α. Αν η "απομόνωση", με την κορώνα, με πλαστικό "λαμάκι", ή άλλη διάταξη, απομονώνει την τροφοδοσία του μηχανισμού από την παροχή ρεύματος, και
β. Αν η "απομόνωση", απλώς, απεμπλέκει τον μηχανισμό από τον βηματικό μηχανισμό.
Στην πρώτη περίπτωση, την βλέπουμε σε πολλά αντικείμενα, που αφαιρούμε το "λαμάκι" για να ξεκινήσει κάτι, ή αν απομονώνει την τροφοδοσία, έχουμε εξοικονόμηση μεν, αλλά, παρατείνοντας την διάρκεια ζωής, πέρα από την αναμενόμενη, σε τυπικά στοιχεία ( μπαταρίες ) έχουμε τον κίνδυνο υγρών, που θα καταστρέψει τον μηχανισμό.
Στην δεύτερη περίπτωση, απλως το μηχανικό μέρος, δεν λειτουργεί, αλλά ο βηματικός εξακολουθεί να δουλεύει, φυσικά με μικρότερη κατανάλωση.
Στα ηλιακά, αν είναι καλής ποιότητας, όταν πέσει η τάση, μπαίνουν σε sleep mode, και επανέρχονται όταν ξαναφορτιστούν.
Στα σκέτα, η μπαταρία, αν είναι καλής ποιότητας, κρατάει 2-3-10 χρόνια. Ποιός ο λόγος απομόνωσης ?
Στα βιτρίνας, που έχουν τραβηγμένη την κορώνα και ασφαλισμένη με ένα δίχαλο, απλώς μειώνουν την κατανάλωση, μια και δεν ξέρουν πότε θα πουληθεί. Για τον λόγο αυτό, οι κατασκευαστές, σαν πρώτη τοποθέτηση χρησιμοποιούν στοιχεία μεγαλύτερης φόρτισης από τις υπόλοιπες της αντικατάστασης.
Και όπως είπε σαφώς ο καλός μου φίλος
@Badass Gentleman , ποιος ο λόγος να έχουμε "ηλεκτρικό" που να το σταματάμε ?
Τότε δεν είναι grab 'n go.
Εκτός και εάν έχουμε ρολόγια ειδικών εφαρμογών, πχ καταδυτικά, που τέτοια εποχή τα "αποθηκεύουμε" μέχρι το επόμενο καλοκαίρι. Σε αυτήν την περίπτωση, θα έλεγα, το ανοίγεις, αφαιρείς την μπαταρία, και μετά, οταν έρθει η εποχή του, το ξανακλείνεις ελέγχοντας και τις τσιμούχες / στεγανότητα.
Προσωπικά, έχω ρολόγια
SEIKO Quartz από το 1978
CITIZEN Solar απο το 2003 και 2020
Casio Quartz ....πολλά χρόνια,
σε συνεχή λειτουργία.