ROLEX, ένα όνομα που το άκουσμα του στέλνει ρίγη συγκίνησης στους φανατικούς φίλους του & ρίγη δυσφορίας στους ορκισμένους εχθρούς του. Και οι 2 ομάδες όμως στο τέλος της ημέρας ένα ROLEX θα ήθελαν να το έχουν στον καρπό τους. Η εταιρία που όλοι οι ανταγωνιστές της θα ήθελαν να βρίσκονται στη θέση της, σίγουρα θα έχει να πει μια ενδιαφέρουσα ιστορία. Καλώς ήρθατε στον κόσμο της ROLEX.
Η πορεία προς την επιτυχία αυτής της εταιρίας, ξεκινάει το 1908 όταν ο κύριος Hans Wilsdorf Γερμανός υπήκοος ξεκινάει μαζί με τον κουμπάρο του Alfred Davis την εταιρία κατασκευής ρολογιών "Wilsdorf and Davis" στο Λονδίνο. Αρχικά οι 2 συνεταίροι κάναν εισαγωγή μηχανισμών της Ελβετικής εταιρίας Hermann Aegler's, η οποία ήταν από τις ελάχιστες εταιρίες που μπορούσαν να κατασκευάσουν εκείνη την εποχή, μηχανισμούς αρκετά μικρούς για να μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε ρολόγια χειρός, και στη συνέχεια αφού τους τοποθετούσαν σε ποιοτικές κάσες ρολογιών, τα πουλούσαν κυρίως σε κοσμηματοπώλες οι οποίοι τύπωναν στο καντράν το δικό τους όνομα.
Hans Wilsdorf
Το 1908 ο Wilsdorf πρώτη φορά εγγράφει το εμπορικό σήμα ROLEX και ανοίγει γραφεία στο La Chaux-de-Fonds της Ελβετίας. Η εταιρία με το όνομα ROLEX εγγράφεται στις 15 Νοεμβρίου 1915. Οι περισσότερες πηγές υποστηρίζουν ότι η ονομασία είναι απλά ένα όνομα χωρίς κάποια πηγή έμπνευσης. Υπάρχει όμως μια ιστορία μη επιβεβαιωμένη, η οποία αποδίδεται σε λεγόμενα του ιδίου του Wilsdorf ο οποίος υποτίθεται ότι είπε πως το όνομα ROLEX έχει την ρίζα του στη Γαλλική φράση "horlogerie exquise" (εξαίσια ωρολογοποιία). Αποδεδειγμένα όμως ο ίδιος έχει πει πως η επιλογή του ονόματος έγινε γιατί το όνομα ROLEX προφέρεται εύκολα στις περισσότερες γλώσσες. Ο ίδιος επίσης υποστήριζε πως το όνομα έχει ὀνοματοποιίτική χροιά καθώς θυμίζει ρολόι που κουρδίζει.
Μερικά από τα πρώτα ρολόγια της ROLEX
Το 1910 η εταιρία στέλνει την πρώτη της μηχανή στη σχολή School of Horology στην Ελβετία και παίρνει την πρώτη πιστοποίηση χρονομέτρου, για ρολόι χειρός που δόθηκε ποτέ. Ο Wilsdorf θεωρούσε 2 αρχές ως απόλυτα βασικές στη δημιουργία ενός ρολογιού.
Να έχει καλή χρονομετρία και να είναι αξιόπιστο. Έχοντας πάρει πιστοποίηση για τη μηχανή, ο Wilsdorf ξεκίνησε να βελτιώνει την ποιότητα κατασκευής των ρολογιών του κυνηγώντας την αξιοπιστία. Οι παράγοντες που επηρεάζουν κυρίως την αξιοπιστία ενός μηχανικού ρολογιού, είναι η σκόνη και η υγρασία. Στην προσπάθεια του αυτή κατασκευάζει μία βιδωτή κορώνα και ένα καπάκι που θα φέρουν επανάσταση στην κατασκευή ρολογιών χειρός και τα πρώτα ρολόγια της εταιρίας που χρησιμοποιούν αυτές τις εφευρέσεις ονομάζονται ROLEX Oyster. Από τότε η ROLEX θα παραμείνει στην πρώτη γραμμή της ΥΩ.
Το 1914 δίνεται στη ROLEX από το αστεροσκοπείο Kew, η πιστοποίηση Class A precision certificate που μέχρι τότε δίνονταν μόνο σε ναυτικά χρονόμετρα. Το 1919 η εταιρία μεταφέρεται από το Λονδίνο στη Γενεύη για φορολογικούς λόγους όπου και υιοθετεί το όνομα ROLEX Watch Company, το οποίο αργότερα θα αλλάξει σε Montres Rolex, SA και τέλος σε ROLEX SA. Το 1928 το ROLEX Prince γίνεται best seller και το 1931 η ROLEX παρουσιάζει τον πρώτο αυτόματο μηχανισμό ρολογιού, που ο ρότορας μπορεί να περιστραφεί κατά 360 μοίρες. Έτσι γεννήθηκε ο μηχανισμός ROLEX Perpetual ("αέναος" καθώς μπορεί θεωρητικά να δουλεύει για πάντα).
ROLEX Prince
ROLEX Perpetual
Η ROLEX συνέχισε να αποκτά φήμη ως κατασκευαστής ποιοτικών ρολογιών για δραστήριους ανθρώπους και ήδη κουβαλούσε από πολύ νωρίς το χαρακτηρισμό "status symbol". Αξίζει να σημειωθεί ότι πολύ μεγάλο ρόλο στην αναγνωρισιμότητα της εταιρίας έπαιξε και το γεγονός ότι οι Βρετανοί πιλότοι κατά τη διάρκεια του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου, πετούσαν τα χαμηλής ποιότητας ρολόγια που τους έδινε η Βρετανική αεροπορία και χρησιμοποιώντας τον μισθό τους αγόραζαν Oyster Perpetuals. Η εταιρία αναγνώρισε αυτή την τιμή, δίνοντας ένα καινούργιο ρολόι σε όποιον Βρετανό αιχμάλωτο πόλεμου έχανε το ROLEX του από Γερμανούς. Η προσφορά της στην ωρολογοποιία συνεχής με πρωτιές όπως:
Το πρώτο ρολόι με αυτόματη αλλαγή ημερομηνίας το 1945 ROLEX Datejust
Το πρώτο ρολόι με αυτόματη αλλαγή ημέρας-ημερομηνίας ROLEX Day-Date
Το πρώτο ρολόι αδιάβροχο στα 100m το 1953 ROLEX Oyster Perpetual Submariner
Το πρώτο GMT ρολόι στον κόσμο το 1954 ROLEX GMT Master
Παρόλο που έζησε στη Γενεύη για 40 χρόνια ο Hans Wilsdorf δεν πήρε ποτέ την Ελβετική υπηκοότητα και πέθανε ως Βρετανός το 1960. Όταν τη δεκαετία του 70 τα quartz ρολόγια ταρακουνούσαν συθέμελα την Ελβετική ωρολογοβιομηχανία και οι πλείστες εταιρίες προσπαθούσαν χωρίς αποτέλεσμα να ενστερνιστούν τη νέα τεχνολογία, η ROLEX συνέχισε να κατασκευάζει μηχανικά ρολόγια και το τέλος της κρίσης ενώ βρήκε περίπου το 50% των Ελβετών κατασκευαστών να κλείνουν λόγο χρεοκοπίας και τους υπόλοιπους να καταφεύγουν σε συγχωνεύσεις προκειμένου να επιβιώσουν, η ROLEX βγήκε αλώβητη και πήρε τη νούμερο ένα θέση σε πωλήσεις ρολογιών ΥΩ στον κόσμο. Πρωτιά που διατηρεί μέχρι σήμερα.
Τα ρολόγια της παραμένουν status symbol και έχουν φορεθεί από πολλούς διάσημους και μη και οι πλείστες εταιρίες ΥΩ θέλουν να γίνουν ROLEX στη θέση της ROLEX. Αυτή η ιστορία αν μπορεί να μας διδάξει κάτι είναι πως το όραμα, η μεθοδικότητα και το σωστό μάρκετινγκ μπορούν να σε φέρουν πολύ μακριά.
Ευτυχώς που υπάρχει η ROLEX για για να μας παραδίδει αυτό το μάθημα.
Paul Newman Daytona Rolex
Ο James με το ROLEXάκι του
Το εργοστάσιο της ROLEX στην Bienne της Ελβετίας
Πηγές:http://www.rolex.com/enhttp://en.wikipedia.org/wiki/Rolexhttp://www.brittonswatches.com/new_site/history_dating/History_Rolex.asp