Πριν το Submariner και το Sea Dweller της Rolex και προτού η Οmega κυκλοφορήσει το Seamaster, υπήρχε το Fifty Fathoms της Blancpain, ένα ρολόι που έχει να διηγηθεί μια ενδιαφέρουσα ιστορία που ξεκινά το 1952 με την επίσκεψη δύο αξιωματικών του Πολεμικού Ναυτικού της Γαλλίας, επικεφαλής της ειδικής ομάδας υποβρύχιων καταδρομών του γαλλικού στρατού, στην ελβετική ωρολογοποιία με την επωνυμία «Blancpain Rayville».
Δεδομένου ότι ως τότε δεν είχε κατασκευαστεί ακόμα κανένα ρολόι χειρός το οποίο να διέθετε τις δυνατότητες και τις αντοχές που θα απαιτούσε η χρήση του σε υποβρύχιες αποστολές, οι εν λόγω αξιωματικοί έδωσαν συγκεκριμένες και σαφείς οδηγίες για το ρολόι που είχαν οραματιστεί και στο οποίο ανέλαβαν να δώσουν σάρκα κι οστά οι δεξιοτέχνες σχεδιαστές και ωρολογοποιοί της Blancpain. Έτσι γεννήθηκε το ρολόι Fifty Fathoms που πήρε το όνομά του από το μεγαλύτερο βάθος στο οποίο μπορούσε εκείνη την εποχή να καταδυθεί ένας αυτοδύτης, δηλαδή, «πενήντα οργιές» (ή 91 μέτρα).
Η συνεργασία των Ελβετών με τους Γάλλους διευρύνθηκε ακόμα περισσότερο όταν, το 1953, η Blancpain υπέγραψε συμβόλαιο συνεργασίας με την τότε ισχυρή και φημισμένη γαλλική ωρολογοποιία LIP, χρησιμοποιώντας την ως όχημα για να εισχωρήσει στην κλειστή γαλλική αγορά και να πλασάρει έτσι σε πιο ευρεία κλίμακα τα ρολόγια της. Σαν αποτέλεσμα αυτής της συμφωνίας, τα Fifty Fathoms κυκλοφόρησαν το 1954 στη γαλλική αγορά κι έφεραν πάνω στην πλάκα τους το όνομα και των δύο εταιρειών.Tο μοντέλο αυτό είναι σήμερα δυσεύρετο και έχει αποκτήσει εξαιρετικά υψηλή συλλεκτική αξία.
Εξάλλου, το 1956, η δημοτικότητά των Fifty Fathoms εκτοξεύτηκε σε μεγαλύτερα ύψη όταν ένα πολυάριθμο κινηματογραφικό κοινό τα είδε φορεμένα από τον διάσημο εξερευνητή του βυθού Ζακ Υβ Κουστό και τους άντρες της ομάδας του, στην πολυβραβευμένη ταινία «Ο κόσμος της σιωπής».
Ως τη δεκαετία του '80, η Blancpain έβγαλε κατά καιρούς κι άλλα μοντέλα του Fifty Fathoms, γύρω στα 20 συνολικά, σε λίγες μόνο εκατοντάδες ή -το πολύ- λίγες χιλιάδες αντίτυπα, το καθένα. Εξαιτίας της φήμης που απέκτησαν για την ποιότητα και την αξιοπιστία τους, πολλά από αυτά χρησιμοποιήθηκαν από σώματα των ενόπλων δυνάμεων διαφόρων χωρών. Ανάμεσα σε αυτές τις περιπτώσεις, ξεχωρίζει εκείνη του αμερικάνικου ναυτικού που, στη δεκαετία του 1960, έκανε ειδική παραγγελία και διαμόρφωσε σε συνεργασία με την Blancpain ένα μοντέλο Fifty Fathoms με συγκεκριμένες προδιαγραφές, το οποίο κυκλοφόρησε σε 1000 μόνο κομμάτια κι έφερε στην πλάκα το διακριτικό «Tornek-Rayville US» ή «US Navy». Όπως ισχύει και για όλα σχεδόν τα Fifty Fathoms που φτιάχτηκαν ως το 1980, λόγω της χρήσης τους κυρίως από στρατιωτικούς ή από επαγγελματίες κάτω από δύσκολες συνθήκες, λίγα μόνο από αυτά έχουν παραμείνει σε καλή κατάσταση και γι' αυτό αποτελούν άπιαστο όνειρο για πολλούς φανατικούς συλλέκτες.
Το σχέδιο του -πρωτοποριακό όταν ξεκίνησε- έχει ως σήμερα παραμείνει σε γενικές γραμμές αναλλοίωτο και αποτελεί, ολοφάνερα, τον προπομπό και μαζί το πρότυπο πάνω στο οποίο βασίστηκαν όλα τα επόμενα σπορ ρολόγια της κατηγορίας του: έχει αδρή και σοβαρή γραμμή, είναι ένα «εργαλείο» αποτελεσματικό, ανθεκτικό και «σκληροτράχηλο», όπως κι ο άντρας στον οποίο απευθύνεται. Αν, επιπλέον, προτιμάτε το ρολόι σας να έχει «παρελθόν», τότε έχετε έναν παραπάνω λόγο να έχετε το Fifty Fathoms σοβαρά υπόψη την επόμενη φορά που θα θελήσετε να προσθέσετε ένα σπορ ρολόι στη συλλογή σας.
http://www.monopoli.gr/feed/item/91-blancpain-fifty-fathoms-vintage-%CE%B1%CE%BE%CE%AF%CE%B1