Η απάντηση στην αρχική ερώτηση, είναι η εξής.
Εξαρτάται από τον μηχανισμό - σχεδιασμό.
Κάποια, με το τράβηγμα της κορώνας, απλώς, απομονώνουν την κίνηση του κινητήρα παλμού, από την κίνηση των δεικτών. Αυτό είναι σε απλά ρολόγια, με ώρα, άντε και ημερομηνία-ημέρα.
Αλλα, απομονώνουν και την παροχή, πράγμα σπάνιο. Ο παλμός, στην πλειοψηφία, εξακολουθεί.
Στα άλλα, που έχουν perpetual calendar, και κρατάνε την ώρα-ημερομηνία-ημέρα, μήνα-έτος, δεν έχουν τέτοια δυνατότητα, γιατί κρατάνε τις μνήμες με το ρεύμα. Αν το ρεύμα πέσει κάτω από το προβλεπόμενο, σταματούν τα ενεργοβόρα, πχ δείκτες, ( ροπή περιστροφής ), και διατηρείται η μνήμη
(*). Αυτό, είναι το safe mode, που και αυτό, ΔΕΝ είναι απεριόριστο. Οπότε, αν καταναλωθεί παντελώς, επειδή παύει να είναι ROM, θέλει μετά επαναφόρτωση, με την έννοια, reset, και πάλι όλα από την αρχή, ετος , μήνας, ημερομηνία, οπότε βγάζει την ημέρα και τα λοιπά, δίσεκτα, φαγγάρια, και τα ρέστα.
Οταν τα αγοράζουμε, κάποια έχουν όξω την κορώνα, αλλά, σε μερικά, απλώς εξοικονομούν την ισχύ περιστροφής των δεικτών.
Σε κάποια άλλα αντικείμενα, έχουν ένα πλαστικό, σαν μπανέλα, και το αφαιρείς. Αυτό, μονώνει την επαφή των πόλων. Αλλά, δεν το έχουν τα ρολόγια.
Και ας σταματήσουμε να λέμε ο "πυκνωτής". Ο πυκνωτής, κάνει στιγμιαίες φορτίσεις / εκφορτίσεις. Δεν κάνει για κίνηση.
Τα ρολόγια αυτά, έχουν επαναφορτιζόμενη μπαταρία. ΚΑι όταν ολοκληρώσει τον κύκλο της, φορτίσεις / εκφορτίσεις, θέλει αλλαγή.
Αν είναι κάποιος ΠΟΛΥ γάτος, κάνει μία φόρτιση ανα 6 μήνους, οπότε περιορίζει τον κύκλο των φορτοεκφορτίσεων, για μακρά ζωή.
Αλλά, κρατάς ημερολόγιο, ποιός - που - πότε.
Βάλτε τα στις θυρίδες, όπως εγώ, και έχετε το κεφάλι σας ήσυχο.
___________________________
(*) Αυτο το κόλπο το πήραν από τον σχεδιασμό του ανθρώπου, που όταν τα "φτύνει", ο εγκέφαλος διατηρεί σε λειτουργία ΜΟΝΟΝ τα ζωτικά όργανα, όλα τα άλλα μπαίνουν σε sleep mode.