Στέφανε, ευχαριστώ για τα καλά λόγια και εσένα και τον (κοινό μας;) φίλο!
Δεν ξέρω αν είμαι κατάλληλος να απαντήσω στα ερωτήματά σου, γιατί κατά το παρελθόν ούτε εγώ έχω ξεφύγει από τη γοητεία της Steinhart..
Οπωσδήποτε η συνολική εμπειρία από την εταιρεία και το συγκεκριμένο, παραπάνω, προιόν της ήταν εξαιρετικά θετική.
Το ρολόι δεν παρέμεινε. Ήταν η πρώτη και μοναδική φορά που έδωσα ρολόι και αυτό, σε ανταλλαγή.
Όμως είμαι σίγουρος ότι αν το είχα πάρει στην έκδοση pvd, η οποία ωστόσο τότε δεν υπήρχε, θα το είχα κρατήσει.
Ο δεύτερος λόγος για τον οποίο δεν ξέρω τι μπορώ να πω περί ομάζ, έτσι όπως έχει διαμορθωθεί η συζήτηση, είναι διότι πολύ απλά έχω και εγώ ρολόγια ομάζ.
Τα οποία όμως δεν τα αισθάνομαι ως τέτοια, τουλάχιστον όχι με κάποια αρνητική έννοια.
Καρα-αντίγραφο πρώτο που έχω, ο αρχιμήδης.
Ούτε για Λάνγκε τον πήρα, ούτε για IWC, ούτε για τίποτα άλλο.
Μου αρκεί ότι είναι από γερμανική εταιρεία και ότι έχει κάποια χαρακτηριστικά που εγώ θεωρώ καλά, σε καλό επίπεδο τιμής.
(σίγουρα, βέβαια, δεν θα έπαιρνα ποτέ αντίγραφο "γερμανικού" πιλότου από κανένα Περού..).
Αντίγραφο δεύτερο, που εγώ -και το υπογραμμίζω, εγώ - θεωρώ ότι έχω: το Μarinemaster.
Δεν ξέρω αν έχω δίκιο ή όχι, αλλά νομίζω ότι η κάσα oyster, της οποίας αναμφίβολα κάποια παραλλαγή χρησιμοποιείται στο ΜΜ, πρωτοπαρουσιάσθηκε από την ρόλεξ.
Κατά συνέπεια και το ΜΜ έλκει την καταγωγή του από το ίδιο πρωτότυπο/αφετηρία, όπως και αμέτρητα άλλα ρολόγια.
Το αν στη συνέχεια οι Ιάπωνες μπόρεσαν να διαφοροποιήσουν το σχέδιο και να φτιάξουν το ρολόι με διακριτά δική του "υπόσταση", εξελίσσοντάς το σε κάτι (για εμένα) αξιολάτρευτο, είναι άλλη ιστορία που μάλλον ξεφεύγει από το θέμα.