Θα βγω λίγο εκτός θέματος (φαινομενικά) αν και συντάκτης του... Ο Στέφανος (tetos) επανέλαβε 2-3 φορές πως η σύγκριση ήταν άτοπη. Φυσικά και ήταν. Αλλά όχι τυχαία. Ήδη στις αρκετές σελίδες που αναπτυχθήκαν τα συμπεράσματα είναι πλούσια. Όχι για τα ρολόγια. Όχι, όχι... Αλλά για εμάς!!!
Γιατί με ενοχλεί οποιαδήποτε απαξιωτική λέξη αλλά αυτό είναι το λιγότερο. Ακόμη περισσότερο με ενοχλεί η στάση κάποιων μελών που ακόμη και αν δεν ξεστομίζουν απαξιωτικές λέξεις γράφουν με τρόπο απαξιωτικό και με μια δόση έπαρσης επειδή π.χ. αποκτήσαν ένα ή δυο ή επειδή μπορούν ακόμη και 10 ακριβά ρολόγια. Και φυσικά η απαξίωση δεν γεννήθηκε στο παρόν θέμα, αλλά επαναλαμβάνεται πολλές φορές στα εκατοντάδες θέματα του forum. Η απαξίωση ξέρετε δεν είναι προνόμιο της Steinhart. Έχω διαβάσει απαξιωτικές φράσεις για Breitling, για Seiko, κτλ.
Παρακάτω μιλώ σε τρίτο πρόσωπο και δεν απευθύνομαι σε κανέναν συγκεκριμένα, θέλω μόνον να προκαλέσω τη σκέψη όλων σας. Αν έχω λάθος μπορείτε να μου το πείτε.
Γράφεις σε ένα forum με θέμα τα ρολόγια (μιλώ για οποιονδήποτε στη παρέα μας, εδώ στο forum). Το μόνο σίγουρο είναι πως ΟΛΟΙ ενδιαφέρονται για τον υπέροχο κόσμο των ρολογιών. Άρα οφείλεις να καταθέσεις πρωτίστως αυτόν τον σεβασμό προς τον συνάδελφο σου, ότι μοιράζεσαι δηλαδή την κοινή αγάπη προς το αντικείμενο (ρολόγια).
Μπορείς να ΜΗΝ σέβεσαι την επιλογή, το φθηνό, το αντίγραφο, το Steinhart, το Seiko (ξέρω τι λέω), το... ΟΟΖΟΟ. Οφείλεις όμως ΝΑ ΣΕΒΕΣΑΙ τον ιδιοκτήτη του, για ΟΠΟΙΟΝ λόγο και αν το απέκτησε γιατί κατά βάση είναι ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΣ. Είναι η σημερινή επιλογή του στη διαδρομή που κάνει στα ρολόγια.
Αντίστοιχα ΜΗΝ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙΣ να σε σεβαστεί ο άλλος επειδή πήρες ένα ακριβό ρολόι. Τον σεβασμό τον κερδίζεις ΕΣΥ (όχι το ρολόι) με την προσωπικότητα σου, με την ευγένεια σου, με την ευγενή άμιλλα, με την γενναιόδωρη στάση σου να μοιράζεις γνώση και γιατί όχι και τη χαρά σου για τα ρολόγια. Αν νομίζεις πως επειδή έτυχε να μπορείς να δώσεις 7 ή 8 χιλιάρικα είσαι κάποιος έχεις κάνει λάθος εκτίμηση για τους συναδέλφους σου αλλά ΑΚΟΜΗ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ... έχεις κάνει λάθος εκτίμηση ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΣΟΥ!
Δεν επιτρέπεται λοιπόν κανένας από εμάς να απαξιώνει τις επιλογές των συναδέλφων του γιατί ΑΜΕΣΑ (και όχι έμμεσα) προσβάλλει τον ΣΥΝΑΔΕΛΦΟ ΤΟΥ.
Είναι τελείως διαφορετικό να πει κανείς: "δεν προτιμώ αυτά τα ρολόγια γιαυτό και γιαυτό το λόγο... κτλ" και τελείς διαφορετικό να λες στα μούτρα του αλλουνού: "το ρολόι που έχεις φίλε το θεωρώ π.χ. σαβούρα". Αν είσαι τόσο άξεστος, σόρυ που το λέω αλλά ούτε το Rolex αξίζεις να έχεις στο χέρι σου! Γιατί αρχικά το Rolex ενέπνεε αριστοκρατία (και όχι νεοπλουτισμό της χείριστης μορφής) και ο αριστοκράτης ξέρει να είναι ευγενής. Ξέρει να εκτιμάει αυτό που έχει και να σέβεται αυτό που δεν μπορεί να έχει ο συνάδελφος του και όχι να μιλάει για αλεπούδες και κρεμαστάρια.
Διότι αν γνώριζε τον συνάδελφο του -ίσως- ποτέ να μην τολμούσε να του πει στο πρόσωπο αυτά που του γράφει κρυμμένος πίσω από ένα πληκτρολόγιο. Γιατί υπάρχει η πραγματική πιθανότητα, να είχε μπροστά του μια υπέροχη προσωπικότητα με ένα... STEINHART στο χέρι (και όχι απαραίτητα αντίγραφο Rolex). Πρέπει να επιτρέψουμε όμως στους εαυτούς μας να μπορούν να το δεχθούν αυτό.