......
Αντίγραφο δεύτερο, που εγώ -και το υπογραμμίζω, εγώ - θεωρώ ότι έχω: το Μarinemaster.
Δεν ξέρω αν έχω δίκιο ή όχι, αλλά νομίζω ότι η κάσα oyster, της οποίας αναμφίβολα κάποια παραλλαγή χρησιμοποιείται στο ΜΜ, πρωτοπαρουσιάσθηκε από την ρόλεξ.
Κατά συνέπεια και το ΜΜ έλκει την καταγωγή του από το ίδιο πρωτότυπο/αφετηρία, όπως και αμέτρητα άλλα ρολόγια.
Το αν στη συνέχεια οι Ιάπωνες μπόρεσαν να διαφοροποιήσουν το σχέδιο και να φτιάξουν το ρολόι με διακριτά δική του "υπόσταση", εξελίσσοντάς το σε κάτι (για εμένα) αξιολάτρευτο, είναι άλλη ιστορία που μάλλον ξεφεύγει από το θέμα.
Σπύρο, η σχεδίαση "oyster" (δε θα μπω στον πειρασμό να αναφέρω αν ήταν πατέντα της R ή
προγενέστερη, μην ανοίξουμε κι άλλα μέτωπα...)
ήταν 2 πράγματα:
Η βιδωτή κορώνα (που ασφάλιζε τον άξονα της από ανεπιθύμητες κινήσεις), και κυρίως
...
το βιδωτό πίσω καπάκι με τσιμούχα (που μέχρι τότε ήταν απλά κουμπωτό)
Η μονοκόκ σχεδίαση του ΜΜ, χωρίς πίσω καπάκι, και οι He-proof τσιμούχες "L" στο κρύσταλλο, είναι τελείως διαφορετικής φιλοσοφίας...!
Είναι ακριβώς αυτό το χαρακτηριστικό που το κάνει να ξεχωρίζει από τα
"αμέτρητα άλλα ρολόγια"...
Θέλω να πω πως αν υπάρχουν κάποια ρολόγια που ακολούθησαν το δικό τους δρόμο και όχι τη λύση "oyster" που υιοθετήθηκε σχεδόν από όλους,
αυτά είναι κατεξοχήν τα μονοκόκ καταδυτικά της Seiko (οι τόνοι κλπ.), και ανάμεσά τους φυσικά και το MM300.
Μπορείς να κοιμάσαι ήσυχος, το ΜΜ είναι homage μόνο του προκατόχου του, του 6159-7000 του 1968. -Θ.
ΥΓ1: Φυσικά, υπάρχουν κι άλλες λύσεις, τα Super Compressor, η σχεδίαση Vostok κλπ.
ΥΓ2: Τι θεματάρα είναι τούτη. Ποταμός...! Μόνο τα ρολόγια τσέπης δεν έχουμε αναφέρει ακόμα. Και το Big Ben...