Καλημερα παιδιά.
Εχω καιρό να γράψω, δεν γραφω πια συχνά, αλλά σας παρακολουθώ ανελλιπώς.
Το τοπικ ειναι πολύ ενδιαφέρον, το "ρούφηξα" σαν εσπρεσάκι πραγματικά. Δεν ξερω αν κανω λάθος, κάπου νομίζω ειχαμε ξανααναφερθεί σε μηχανές και καφέδες εσπρεσσο και μαλιστα με καποια μικρότερη αναφορά στη "macchinetta" (έτσι δεν τη λένε στην Ιταλία??). Τωρα εστιαζουμε κυρίως σε αυτό το ιταλικό μπρικι.
Λοιπόν κατ'αρχάς πρέπει να πω ότι με βαλατε "στα αίματα", δηλ. με "ψησατε " (όπως στη moka

) να πάρω μια να δοκιμάσω. Επειδή όμως θα μου αρεσε να εχει και λίγη κρεμα ο καφές, σκεφτηκα να παρω μια Bialetti Brikka (με τη βαλβίδα που υποτιθεται δημιουργεί κρέμα), αλλά ειναι ακριβή η ρημάδα (σχεδόν 50 € εχει στο skroutz.) η μικρή των 2 φλυτζανιων.
https://www.skroutz.gr/s/7157134/Bialetti-Brikka-2cups.htmlΝα πω ότι στο σπίτι εχω μια υπεραυτόματη μηχανή Krups EA8108
https://www.skroutz.gr/s/4500706/Krups-EA8108.html?from=autocomplete&keyphrase=krups+ea8108 με ενσωματωμένο μύλο κοπής, καθώς και μια Nespresso Inissia (αυτή της φωτό παραπάνω). Διαλέγω λοιπόν από
www.coffees.gr τον καφέ σε κοκκους που μου αρεσει, τον κόβω όπως θελω και πινω τον εσπρέσσο μου.
Επίσης στη δουλειά εχουμε επαγγελματικές μηχανές Wega και ηλεκτρονικούς μύλους κοπής Eurogat.
Μάλιστα αυτές τις μέρες πίνω τον Buondi Prestige που ανέφερε και ο φίλος και "συναδελφος" γαυρος Giuseppe παραπάνω. Τώρα που σας γράφω, απολαμβάνω τον δευτερο καφέ της μέρας. Σημειώστε ότι συνήθως δεν πίνω το κλασικό εσπρεσσάκι, αλλά την υπερμεγέθη εκδοχή του (διπλό και βάλε) στο φλυτζάνι του καπουτσίνο (χωρις αφρόγαλα, που βαριεμαι να κανω) και πάντα χωρίς ζαχαρη.
Θα ήθελα όμως μερικές διευκρινήσεις σχετικά με την macchinetta.
Ειπατε ότι ο καφές που χρησιμοποιούμε ειναι πιο χοντρά αλεσμένος από της ηλεκτρικής με γκρουπ και υπάρχει στα Σ/Μ. Όντως όλους τους Lavazza oro, rossa κλπ. που αναφέρατε, τους βρίσκω στον ΑΒ. Το ερώτημα ειναι, αυτοί οι καφέδες ειναι όντως πιο χοντρά κομμένοι (μόνο για μόκα) και επομένως δεν κανουν για ηλεκτρικές με γκρουπ ή όχι ??
Ειναι γεγονός ότι στη Ιταλία στα σπίτια εχουν συνήθως macchinetta και όχι ηλεκτρική με γκρουπ. Και ειναι λογικό, τουλάχιστον για τα προηγούμενα χρόνια που οι οικιακές ηλεκτρικές με γκρουπ σπάνιζαν, τώρα δεν ξερω αν συμβαίνει το ιδιο που μπορείς να τις βρεις παντού, πιο ακριβά βέβαια από ενα μπρίκι.
Επίσης με δεδομένο ότι στη Ιταλία εχουν παντού γκάζι, η χρήση της μακινέττας γίνεται πολύ πιο ευκολη. Εδώ δυστυχώς που η πλειοψηφία δεν εχει, το να βγάζεις, να αναβεις και να αγοράζεις και να αλλάζεις καθε τόσο γκαζακια, ε, δεν το λες και το πιο βολικό πράμα καθε πρωί και όχι μόνο. Ασε που αν προσπαθησεις να το δουλέψεις στο ηλεκτρικό μάτι (αλήθεια, δουλέυουν εκεί??), μάλλον θα σου σπάσει τα νευρα περιμένοντας.
Το ερώτημα λοιπόν που γεννιέται σε μένα ειναι κατά πόσο καλύτερη ειναι η γευση του καφέ από την μακινεττα (και μάλιστα χωρίς κρέμα...

) που να δικαιολογεί (πέρα από το κόστος αγοράς της) τη χρήση της κάθε μέρα. Και αν θελεις καπουτσινο και πρέπει να φτιάξεις αφρόγαλα πού το κάνεις?? Θα πρέπει να εχεις και αλλον εξοπλισμό, εστω μια φρογαλιέρα, έτσι??
Με βάση τα παραπάνω, θεωρώ ότι η χρήση της στην Ελλάδα τουλάχιστον, ενδεικνυται τις μέρες που εχεις χρόνο, που εισαι χαλαρός (ενα Σ/Κ ας πούμε), ετσι ωστε να απολαύσεις την καλύτερη γευση καφέ που ειπατε ότι εχει. Ετσι όπως το βλέπω εγώ η macchinetta θελει μεράκι (όπως καθε μπρίκι

) για να δώσει αυτά που μπορεί και το μεράκι θελει χρόνο και όχι πίεση (όπως ο espresso

)
Κάτι σαν τη άλλη "λόλα" που με εχει πιάσει τους τελευταίους 10 μήνες με το παραδοσιακό ξύρισμα.
Εδώ.
https://forum.mens-only.gr/Πάλι αυτοί οι Ιταλοί με εμπλεξαν, χρόνια μάστορες και πρωτοπόροι και σ' αυτό!! Βλέπε Proraso, Cella, Tcheon Fung Sing, Omega (πινέλα, σαπούνια και κρεμες ξυρίσματος, όχι ρολόγια)

Ετσι, Γιώργο...??

Το ξεκίνησα γιατί ηθελα μυρωδιές υπέροχες, φανταστικές σε σαπούνια, κρέμες, που δεν υπάρχουν σε αφρούς και τζελ, και αίσθηση παλιά αλλά υπέροχη σε πινέλα, μηχανές και ξυραφάκια, που σε γυρίζουν πολλά χρόνια πίσω στα κλασικά μπαρμπέρικα, αλλά όπως πολλά ωραία πράγματα στη ζωή για να το απολαυσεις θελει μεράκι και χρόνο που υπάρχει μόνο τα Σαββατοκυριακα.
Μάλιστα εκεί συνάντησα και 3-4 δικούς μας "λολούς"...

Και μια ακόμα ερώτηση. Στο skroutz εκτός από τη Bialetti εχει και την Pezzetti με περισσότερα μοντέλα και πιο οικονομικές. Ξέρετε τίποτα για αυτή τη μαρκα?? Αξίζει σε σχέση με την Bialetti??
Καλή Κυριακή να έχετε.