Στο παρελθόν υπήρξε ένας (άτυπος;) αγώνας για τη δημιουργία των πρώτων αυτόματων χρονογράφων στον κόσμο που κορυφώθηκε το 1969. Ήταν ένας "διαγωνισμός" μεταξύ μιας κοινοπραξίας που σχηματίστηκε από τους TAG Heuer, Hamilton, Breitling από την μία πλευρά και Buren, Zenith και Seiko από την άλλη.
Ποιος «κέρδισε» αυτόν τον αγώνα είναι, και θα είναι για πάντα, αντικείμενο συζητήσεων.
Ωστόσο, οι περισσότεροι ειδικοί κλίνουν στο συμπέρασμα ότι η Seiko ήταν πιθανώς η πρώτη που έβγαλε αυτόματους χρονογράφους σε παραγωγή . Όμως, ενώ οι ελβετικές μάρκες έχουν αξιοποιήσει στο έπακρο την ευκαιρία να συγχαρούν τον εαυτό τους για τις προσπάθειές τους, βγάζοντας συνεχώς limited εκδόσεις δεν υπήρξε τέτοια κίνηση από την Seiko. Μιλάμε πάντα γιά αυτόματους χρονογράφους γιατί σε απλά ρολόγια και δύτες έβγαλε και αυτή πολλά.
Η Seiko λοιπόν δημιούργησε την καλίμπρα 6139 για να φιλοξενήσει τον πρώτο αυτόματο χρονογράφο της που μπήκε σε πολλά, αλλά όχι σε όλα, τα πρώτα μοντέλα. Ήταν επίσης ο πρώτος αυτόματος χρονογράφος στο διάστημα, που φορούσε ο συνταγματάρχης Pogue στην αποστολή Skylab της NASA το 1973, και οι εκδόσεις με κίτρινες λεπτομέρειες με μπλε και κόκκινα στεφάνια (τα λεγόμενα pepsi) είναι γνωστές ως «ο Pogue». Η παραγωγή των ρολογιών σειράς 6138 και 6139 σταμάτησε το 1978.
Η πραγματική όμως ανακάλυψη, βήμα εμπρός, όπως θέλετε ας το πούμε, του1969 δεν ήταν ο χρονογράφος 6139.
Ήταν το Άστρον. το πρώτο ρολόι χειρός χαλαζία στον κόσμο και το μοντέλο που θα άρχιζε την πτώση της ελβετικής βιομηχανίας ρολογιών και που κυκλοφόρησε κι αυτό το 1969
Τριάντα χρόνια αργότερα, η Seiko έριξε στην αγορά με μια άλλη εφεύρεση που θεωρεί πολύ, πολύ πιο σημαντική. το Spring Drive (που στην πραγματικότητα ήταν σε εξέλιξη από το 1977).
Τα ρολόγια Seiko προέρχονται από δύο ξεχωριστά εργοστάσια : Seiko Epson και Seiko Instruments. Το Seiko Epson φιλοξενεί όλα τα ρολόγια Spring Drive, όλα τα ρολόγια χαλαζία και το Credor Micro-Artists Studio. Είναι το σκέλος της Seiko που ασχολείται με υψηλές επιπλοκές και πρωτοποριακή καινοτομία. Η Seiko Instruments κάνει τα μηχανικά ρολόγια Seiko (κυρίως Grand Seiko) και επικεντρώνεται κυρίως στην αναζήτηση της ακρίβειας, μέσω των μοντέλων VFA και Extra Special. Εάν η Seiko έβγαζε σήμερα έναν πλήρως μηχανικό χρονογράφο limited έκδοση για να αποτίσει φόρο τιμής στο 6139, θα έπρεπε να προέλθει από τη Seiko Instruments
Αντί γιά εξωτερικά περιστρεφόμενη στεφάνη την έχει εσωτερικά και γυρίζει από την κορώνα.
Και 7ατμ. υδατοστεγανότητα παρακαλώ.
Και τώρα η π@π@ρι@ που έκανα:
Το 1970 μου το έφερε ο πατέρας μου. Το 1971 το έδωσα
γι' αυτό το οποίο έχω ακόμα: