Μπορεί μερικές φορές πραγματικά να γνωρίζουμε πάρα πολλά πράγματα για ένα θέμα. Να είμαστε αυτό που λένε, "ειδικοί". Επίσης στόχος και πρόθεση μας να είναι να βοηθούμε και να διευκολυνουμε άλλους κάνοντας χρήση αυτών των γνώσεων.
Θα πρέπει όμως κατά την ταπεινή μου αποψη:
α) να το κάνουμε αποστασιοποιημενοι. Δηλαδή οι τεχνικές λεπτομέρειες και η γνώση που έχουμε κερδίσει ολα αυτά τα χρόνια δεν σημαίνει ότι είναι απαραίτητη για τους άλλους. Στο θέμα μας, ναι τα μεγέθη κάνουν διαφορά αλλά μόνο αν κάποιος είναι πραγματικά απαιτητικός και θέλει να εξελιχθεί. Για 5 χιλιόμετρα την μέρα χαλαρό πήγαινε έλα, δεν είναι το απόλυτο. Διακόσια χρόνια ποδήλατο κάνουν οι άνθρωποι με ότι έπεφτε στα χέρια τους. Μην διυλιζουμε τον κωνωπα.
β) να μην είμαστε σίγουροι για το πως έγινε μια κουβέντα και ήρθε ένα αποτέλεσμα. Στο θέμα μας, ναι μπορεί στο κατάστημα να τον εξαπάτησαν. Θελαν μια πώληση και την έκαναν όπως και να έχει. Ίσως όμως και να διαπίστωσαν από τον πελάτη ότι οι απαιτήσεις του είναι περιορισμένες / μηδενικές. Οπότε εκεί (χωρίς να λέω ότι είναι έτσι) με τον τρόπο τους, όπως κάθε πωλητής, θα δώσουν κάτι ποιοτικό (αναμφισβητητα) που δεν είναι επικίνδυνο (αδιαμφισβήτητα ) για να κάνει "την δουλειά του" και όλοι ικανοποιημένοι.
γ) να θυμόμαστε ότι όσο καλοί είμαστε σε ένα αντικείμενο τόσο πασχουμε καπου αλλού σε γνώσεις (εκτός από εμένα που είμαι τέλειος
). Θα πρέπει δηλαδή να θυμόμαστε ότι θέλουμε να μας εξηγούν τα λαθη και τις αστοχίες μας με έναν τρόπο που δεν μας μειώνει. Κανείς δεν θέλει να αισθάνεται ότι απέτυχε η τον δούλεψαν. Και όσο μεγαλώνουμε τόσο πιο στραβά το παίρνουμε όταν μας συμβαίνει. Πολλοί έχουν γνώσεις αλλά λίγοτεροι είναι αυτοί που μπορούν να τις διδάξουν, μετά κυλήσουν, μεταφέρουν σε τρίτους.
Το θεμα "ποδήλατο" εδώ, έχει μεγάλο ενδιαφέρον για πολύ κόσμο. Ας το χρησιμοποιήσουμε όπως πρέπει. Σαν χώρο ενημέρωσης, παράθεσης πληροφοριών, εμπειριών, καθοδήγησης, γνώσης αλλά και διασκέδασης.