Αποστολέας Θέμα: Ποδήλατο - Χαλαρή κουβέντα και φωτογραφίες (με ή χωρίς ρολόι)  (Αναγνώστηκε 88727 φορές)

0 μέλη και 10 επισκέπτες διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος Giorgos_I

• Legend
  • Γηράσκω ἀεὶ διδασκόμενος
    • Προφίλ
Να θέσω ένα ερώτημα προς τους γνώστες.
Με έχει απασχολήσει τελευταία (και όχι μόνο) το θέμα με τις διάφορες σειρές τις Shimano. Τα ερωτήματα είναι:

α) επηρεάζουν τη ποιότητα και τη σαφήνεια στις αλλαγές των ταχυτήτων;
β) έχουν να κάνουν με το επίπεδο του αναβάτη;
γ) έχουν να κάνουν με την αξιοπιστία σε σκληρή χρήση;
δ) έχουν να κάνουν με τη ταχύτητα στις φθορές;

Επί του παρόντος κοιτάω για ποδήλατα με δρομίσιο προσανατολισμό αλλά σε comfort θέση οδήγησης (όχι αγωνιστικά). Κοιτάω από touring, μέχρι gravel, adventure... τέλος πάντων γύρω από αυτή τη κατηγορία με γυριστό τιμόνι. Παρακαλώ σε αυτή τη συζήτηση θα με βοηθούσε πολύ να μην αναλωθούμε για την επιλογή της κατηγορίας για να μη χαθούμε (το κάνουμε άλλη στιγμή αυτό). Η χρήση πάντως θα είναι κυρίως βολτάδικη αλλά συνήθως αυτό για μένα σημαίνει χιλιόμετρα και όχι το γύρο τις γειτονιάς.
Γιατί σειρά ultegra και όχι 105, γιατί Tiagra και όχι sora και εννοείτε τα ερωτήματα τίθενται και αντίστροφα και δεν περιορίζεται στα προαναφερθείσα μοντέλα. Κάποια στιγμή είχα καταλάβει ότι όσο "ανεβαίνουμε" σε κόστος πάμε σε πιο αγωνιστικές καταστάσεις που όμως σημαίνουν και ταχύτερες φθορές (?). Που είναι οι μύθοι και οι αλήθειες σε όλα αυτά.

Αν θεωρείται πως η συζήτηση αυτή είναι δύσκολη και πολυπαραγοντική θα περιμένω έναν καφέ όταν τελειώσει η παλιοκατάσταση με τον covid-19. Αν θα μπορούσε να γραφτεί κάτι πάντως θα το εκτιμούσα.

Οι απαντήσεις, ως ακολούθως.

Υπάρχουν οι βασικές σειρές, και οι ......ανωτέρας τάξης. Το ανωτέρας, τερματίζει στον ..........ουρανό.

Αγοράζοντας ένα ποδήλατο, έτοιμο, ο κατασκευαστής, έχει βάλει κατα την εκτίμησή του, τα καλύτερα περιφερειακά για την χρήση και την αξία, του κόστους αγοράς.

Οσο αναβαίνεις σε κόστος ( ποιότητα σκελετου ), γεωμετρίες, κλπ, αναβαίνουν και οι ποιότητες στα περιφερειακά.

Η άλλη προσέγγιση, αν έχεις γνώση, ή φίλους που ξέρουν, πχ Βασίλη + Μαριο, είναι να ξεκινήσεις με κάποιο σκελετό, και να κτίσεις ένα ποδήλατο, στα μέτρα και τις ανάγκες σου.

Ετσι, και καλύτερο αποτέλεσμα θα έχεις, και θεωρητικά, μικρότερο κόστος. Με άλλα λόγια, στο ίδιο κόστος αγοράς έτοιμου, θα έχεις πολύ καλύτερο ποδήλατο με ποιοτικά περιφαρειακά, φρένα, τριβές, κιβώτια, κλπ.

Οι άλλοι δύο κλυριοι, που έχουν εμπλοκή, υποθέτω θα επιβεβαιώσουν.  :)
friendly
0
funny
0
like
0
wow
0
No reactions
No reactions
No reactions
No reactions
Ο σιωπών συναινεί.

Του Ξέρξου γράψαντος ''πέμψον τά όπλα'' αντέγραψε, "μολών λαβέ".

The only difference between men and boys is the price of the toys.

• Legend
    • Προφίλ
Δεν μπορώ να το βλέπω..
Έτσι μου έρχεται να πάω σπίτι του με ειδικό λάδι κ να το καθαρίσω...

Στάλθηκε από το SM-T700 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

Πε με να το σάξω μόνος  ;) Τι ειδικό λάδ' ?

Επειδή ολη την μέρα,
κάνω τον τσοπάν'
ειδικά στο άρμεγμα,
κανένας δεν με πιάν'
friendly
0
funny
0
like
0
wow
0
No reactions
No reactions
No reactions
No reactions
Ο σιωπών συναινεί.

Αποσυνδεδεμένος sub50

• Members+
  • Hero Member
    • Προφίλ
α) επηρεάζουν τη ποιότητα και τη σαφήνεια στις αλλαγές των ταχυτήτων;
β) έχουν να κάνουν με το επίπεδο του αναβάτη;
γ) έχουν να κάνουν με την αξιοπιστία σε σκληρή χρήση;
δ) έχουν να κάνουν με τη ταχύτητα στις φθορές;

Χωρίς να είμαι καθόλου ειδικός Στέφανε, ισχύουν όλα τα παραπάνω, καθώς και άλλοι παράμετροι (π.χ. ευκολία συντήρησης, δυνατότητες ρύθμισης κλπ.) προφανώς.
Θα έλεγα όμως ότι τα (α) και (β) είναι ανάλογα της ανόδου της σειράς, αλλά τα (γ) και (δ) είναι αντιστρόφως ανάλογα.
Οπότε, μια πολύ ακριβή σειρά, προσφέρει π.χ. πλεονεκτήματα για αγωνιστική χρήση, αλλά αν τη βάλει κάποιος που φορτώνει το ποδήλατο και γυρνάει την Ευρώπη... μάλλον θα του μείνει στα χέρια πολύ γρήγορα.
Σε ότι αφορά το (β) υποθέτω εννοείς ότι ένας αναβάτης υψηλότερου επιπέδου, μπορεί να αξιοποιήσει καλύτερα τα πλεονεκτήματα μιας καλύτερης σειράς, κάτι που μπορεί να μην κάνει διαφορά π.χ. σε έναν μέσω αναβάτη.

Αυτό όπως μου δεν ξέρουν πολλοί είναι ότι σε γενικές γραμμές η πολιτική της shimano είναι να αναβαθμίζει τις σειρές της (π.χ. κάθε χρόνο), μεταφέροντας την κάθε σειρά μια κατηγορία κάτω. Έτσι, η ultegra της μιας χρονιάς, μπορεί να ονομαστεί 105 την επόμενη κ.ο.κ. Επίσης, ένα ποδήλατο του 2010 με 105 σειρά, μπορεί σήμερα να θεωρηθεί κατώτερο από ένα σημερινό με tiagra.
friendly
0
funny
0
like
0
wow
0
No reactions
No reactions
No reactions
No reactions
My way...

• Legend
    • Προφίλ
Συμβαίνει Γιώργο και στις καλύτερες οικογένειες... το πρόβλημα είναι ότι όταν θα χρειαστεί να τις λύσεις... θα σε αγνοήσουν κι αυτές ;D

Ο κος Γιώργος, ( εγώ δηλαδή ), έχει λύσει βίδες και μηχανήματα, που στην ναυτική μηχανολογική ορολογία, αποκαλούνται "άγκυρες", επειδή δηλαδή να' 'ουμ' η κατάστασή τους, ΔΕΝ διαφέρει από άγκυρα.

Το θέμα είναι η τεχνικη, είτε με penetrate, ειτε με φλογίτσα, είτε με ματσόλα, είτε όλα μαζί, ΟΛΑ λύνουν.

Και ειδικά αυτές, χρωμιωμένες με επιφανειακή σκουριά, δεν έχουν δομική ζημιά, για να μην μπορούν να αντέξουν μια ροπή 50 τόσων Nm.  ;)

Ειναι καθαρά ΑΙΣΘΗΤΙΚΟ το θέμα. ή μην κτυπήσω, και πάθω .....τέτανο.  :'( :'( :'(
friendly
0
funny
0
like
0
wow
0
No reactions
No reactions
No reactions
No reactions
Ο σιωπών συναινεί.

Αποσυνδεδεμένος sub50

• Members+
  • Hero Member
    • Προφίλ
Ο κος Γιώργος, ( εγώ δηλαδή ), έχει λύσει βίδες και μηχανήματα, που στην ναυτική μηχανολογική ορολογία, αποκαλούνται "άγκυρες", επειδή δηλαδή να' 'ουμ' η κατάστασή τους, ΔΕΝ διαφέρει από άγκυρα.

Το θέμα είναι η τεχνικλη, είτε με penetrate, ειτε με φλογίτσα, είτε με μετσόλα, ΟΛΑ λύνουν.

Και ειδικά αυτές, χρωμιωμένες με επιφανειακή σκουριά, δεν έχουν δομική ζημιά, για να μην μπορούν να αντέξουν μια ροπή 50 τόσων Nm.  ;)

Ειναι καθαρά ΑΙΣΘΗΤΙΚΟ το θέμα. ή μην κτυπήσω, και πάθω .....τέτανο.  :'( :'( :'(
Είμαι σίγουρος. Αυτά όμως τα εργαλεία, δε θα τα έχεις πάνω στο βουνό εάν σου συμβεί κάτι. Π.χ. είχε χαλαρώσει μια βίδα που δεν την είχες δει και σου γύρισε το τιμόνι προς τα κάτω σε ένα άλμα. Τότε θα έχεις μόνο ένα 5αράκι άλλεν και θα πρέπει να ξεσφύξεις και τις άλλες βίδες για να φέρεις το τιμόνι στη θέση του.
Μην κολλήσεις στο παράδειγμα. Καταλαβαίνεις τι θέλω να πω και με τι διάθεση το λέω
friendly
0
funny
0
like
0
wow
0
No reactions
No reactions
No reactions
No reactions
My way...

Αποσυνδεδεμένος STF

• Members+
  • VIP Member
  • Vintage Omega Seamaster '69 Calibre 601
    • Προφίλ
Οι απαντήσεις, ως ακολούθως.

Υπάρχουν οι βασικές σειρές, και οι ......ανωτέρας τάξης. Το ανωτέρας, τερματίζει στον ..........ουρανό.

Αγοράζοντας ένα ποδήλατο, έτοιμο, ο κατασκευαστής, έχει βάλει κατα την εκτίμησή του, τα καλύτερα περιφερειακά για την χρήση και την αξία, του κόστους αγοράς.

Οσο αναβαίνεις σε κόστος ( ποιότητα σκελετου ), γεωμετρίες, κλπ, αναβαίνουν και οι ποιότητες στα περιφερειακά.

Η άλλη προσέγγιση, αν έχεις γνώση, ή φίλους που ξέρουν, πχ Βασίλη + Μαριο, είναι να ξεκινήσεις με κάποιο σκελετό, και να κτίσεις ένα ποδήλατο, στα μέτρα και τις ανάγκες σου.

Ετσι, και καλύτερο αποτέλεσμα θα έχεις, και θεωρητικά, μικρότερο κόστος. Με άλλα λόγια, στο ίδιο κόστος αγοράς έτοιμου, θα έχεις πολύ καλύτερο ποδήλατο με ποιοτικά περιφαρειακά, φρένα, τριβές, κιβώτια, κλπ.

Οι άλλοι δύο κλυριοι, που έχουν εμπλοκή, υποθέτω θα επιβεβαιώσουν.  :)

Έχω την αίσθηση Γιώργο (από προηγούμενη εμπειρία δική μου) ότι αν αγοράσεις μόνος σου περιφερειακά στοιχίζουν πολύ-πολύ περισσότερο από το να τα βρεις έτοιμα σε ένα ποδήλατο της αγοράς. Ο λόγος είναι πως π.χ. η Kona αγοράζει εκατοντάδες κομμάτια από κάθε σειρά απευθείας από την παρασκευάστρια εταιρεία και έτσι έχει μια προνομιακή τιμή π.χ. από τη Shimano. Εγώ θα πάω και θα πάρω ένα κομμάτι από μια επιχείρηση που και αυτή με τη σειρά της θέλει να βγάλει κέρδος.

Το μόνο πλεονέκτημα που μπορεί να έχεις είναι ότι φτιάχνεις ένα ποδήλατο ακριβώς στα μέτρα σου, το οποίο εδώ που τα λέμε δεν είναι και λίγο, ειδικά όταν ασχολείται κανείς σοβαρά.

Δεν θέλω να πάρω απόλυτη θέση, αλλά η δική μου εμπειρία αυτό έδειξε. Και είχα αγοράσει ηλεκτρονικά από Αγγλία και Γερμανία τα εξαρτήματα σε ιδιαίτερα προνομιακές τιμές. Ίσως έχει να κάνει και με άλλους παράγοντες που δεν μπορώ να σκεφτώ.
friendly
0
funny
0
like
0
wow
0
No reactions
No reactions
No reactions
No reactions

• Legend
    • Προφίλ
........... Π.χ. είχε χαλαρώσει μια βίδα που δεν την είχες δει και σου γύρισε το τιμόνι προς τα κάτω σε ένα άλμα.

Το τελευταίο άλμα, ήταν στην αναγραφόμενη ημερομηνία, και είχε ως αποτέλεσμα, ένα στραβό παλουκόσελο ! Εκτοτε, ..........μόνον ...τσουλάω.  ;)

Sorry but you are not allowed to view spoiler contents.

friendly
0
funny
0
like
0
wow
0
No reactions
No reactions
No reactions
No reactions
Ο σιωπών συναινεί.

Αποσυνδεδεμένος STF

• Members+
  • VIP Member
    • Προφίλ

Αυτό όπως μου δεν ξέρουν πολλοί είναι ότι σε γενικές γραμμές η πολιτική της shimano είναι να αναβαθμίζει τις σειρές της (π.χ. κάθε χρόνο), μεταφέροντας την κάθε σειρά μια κατηγορία κάτω. Έτσι, η ultegra της μιας χρονιάς, μπορεί να ονομαστεί 105 την επόμενη κ.ο.κ. Επίσης, ένα ποδήλατο του 2010 με 105 σειρά, μπορεί σήμερα να θεωρηθεί κατώτερο από ένα σημερινό με tiagra.

Αυτό πράγματι δεν το ήξερα και είναι πολύ ενδιαφέρουσα πληροφορία. Και μου είχε κάνει εντύπωση ότι π.χ. σε ένα συγκεκριμένο GIANT που κοίταγα το μοντέλο του 2019 φορούσε Tiagra και το μοντέλο του 2020 φορούσε Sora... Ίσως να είναι και αυτός ο λόγος...!!!
friendly
0
funny
0
like
0
wow
0
No reactions
No reactions
No reactions
No reactions

• Legend
    • Προφίλ
Έχω την αίσθηση Γιώργο (από προηγούμενη εμπειρία δική μου) ότι αν αγοράσεις μόνος σου περιφερειακά στοιχίζουν πολύ-πολύ περισσότερο από το να τα βρεις έτοιμα σε ένα ποδήλατο της αγοράς. Ο λόγος είναι πως π.χ. η Kona αγοράζει εκατοντάδες κομμάτια από κάθε σειρά απευθείας από την παρασκευάστρια εταιρεία και έτσι έχει μια προνομιακή τιμή π.χ. από τη Shimano. Εγώ θα πάω και θα πάρω ένα κομμάτι από μια επιχείρηση που και αυτή με τη σειρά της θέλει να βγάλει κέρδος.

Το μόνο πλεονέκτημα που μπορεί να έχεις είναι ότι φτιάχνεις ένα ποδήλατο ακριβώς στα μέτρα σου, το οποίο εδώ που τα λέμε δεν είναι και λίγο, ειδικά όταν ασχολείται κανείς σοβαρά.

Δεν θέλω να πάρω απόλυτη θέση, αλλά η δική μου εμπειρία αυτό έδειξε. Και είχα αγοράσει ηλεκτρονικά από Αγγλία και Γερμανία τα εξαρτήματα σε ιδιαίτερα προνομιακές τιμές. Ίσως έχει να κάνει και με άλλους παράγοντες που δεν μπορώ να σκεφτώ.

Θεωρητικά πάντα ΝΑΙ !

Αλλά είπαμε, σε κάποιο ολικό κόστος, έχεις καλύτερο ΣΥΝΟΛΟ.

Και ο πωλητής βγάζει από την κατασκευάστρια, αλλά και ο κατασκευαστής του συνόλου ( σκελετό + περιφερειακά ), έχει πάντα το κατι τί του.

Αν δεν βγείς στην πιάτσα, και να αρχίσεις να ψάχνεις, άκρη δεν βγάζεις.

Μάλλον πρέπει να απευθύνεις τις εξειδικευμένες ερωτήσεις, σε κάποιο ποδηλατικό σάϊτ.

Ελπίζω, να μην ..............σε χάσουμε   :(
friendly
0
funny
0
like
0
wow
0
No reactions
No reactions
No reactions
No reactions
Ο σιωπών συναινεί.

Αποσυνδεδεμένος sub50

• Members+
  • Hero Member
    • Προφίλ
Αν θεωρείται πως η συζήτηση αυτή είναι δύσκολη και πολυπαραγοντική θα περιμένω έναν καφέ όταν τελειώσει η παλιοκατάσταση με τον covid-19. Αν θα μπορούσε να γραφτεί κάτι πάντως θα το εκτιμούσα.
Εμένα μου αρέσει καλύτερα αυτή η ιδέα ;D
Δεν έχω πολλές γνώσεις στις κατηγορίες που σε ενδιαφέρουν και δεν μπορώ να σε βοηθήσω σε λεπτομέρειες. Έχω όμως στήσει πάνω από 10 ποδήλατα κομμάτι κομμάτι, με ανταλλακτικά που έχω πάρει από όλη την Ευρώπη, οπότε έχω μια γενική εικόνα για το πώς πρέπει να κινηθεί κάποιος στο ψάξιμο του.
friendly
0
funny
0
like
0
wow
0
No reactions
No reactions
No reactions
No reactions
My way...

• Legend
    • Προφίλ
Εμένα μου αρέσει καλύτερα αυτή η ιδέα ;D
Δεν έχω πολλές γνώσεις στις κατηγορίες που σε ενδιαφέρουν και δεν μπορώ να σε βοηθήσω σε λεπτομέρειες. Έχω όμως στήσει πάνω από 10 ποδήλατα κομμάτι κομμάτι, με ανταλλακτικά που έχω πάρει από όλη την Ευρώπη, οπότε έχω μια γενική εικόνα για το πώς πρέπει να κινηθεί κάποιος στο ψάξιμο του.

Εγώ, 7 ποδήλατα έχω αγοράσει, όλα έτοιμα.

Στο ένα, έκανα αλλαγές, φρένα, ζάντες, κεντρική τριβη, ταχύτητες, επειδή ήταν φτηνιάρικα, και στην χρήση μου διαλύθηκαν. Αλλά και τότε, έβαλα αυτά που μου είπαν. Τίποτα παραπάνω. Και σιγά - σιγά, μάθαινα, αλλά ξέρω τα βασικά ΜΟΝΟΝ.
friendly
0
funny
0
like
0
wow
0
No reactions
No reactions
No reactions
No reactions
Ο σιωπών συναινεί.

Αποσυνδεδεμένος sub50

• Members+
  • Hero Member
    • Προφίλ
Ελπίζω, να μην παρεξηγήθηκα ότι το παίζω ειδήμων. Το αντίθετο μάλιστα πιστεύω.
Έχω απλά μια λοξά με τα custom ποδήλατα. Θεωρώ ότι μπορείς να έχεις κάτι μοναδικό και ιδανικό για εσένα. Επίσης, είναι κάτι εφικτό στα ποδήλατα. Δεν μπορείς το ίδιο εύκολα να το κάνεις για αυτοκίνητο πχ.
Ωστόσο, το ότι ξέρω να στήσω ένα ποδήλατο βάσει των θέλω μου, δε σημαίνει ότι αυτό ταιριάζει και στα θέλω κάποιου άλλου. Οπότε, μόνο μέσω μιας καλής συζήτησης μπορείς απλά να βοηθήσεις κάποιον να καταλάβει τι επιλογές έχει και που μπορεί να βρει κάποια πράγματα.

friendly
0
funny
0
like
0
wow
0
No reactions
No reactions
No reactions
No reactions
My way...

• Legend
    • Προφίλ
Ελπίζω, να μην παρεξηγήθηκα ότι το παίζω ειδήμων.

Δεν παρεξηγείσαι ΜΕ ΤΙΠΟΤΑ.

Ξέρουμε τι Κυριος είσαι. Και τι φίλος. Αλλοι είναι παρεξηγήσιμοι, που πουλάνε ρηχά πιάτα για σούπα.  :D :D :D :D :D :D
friendly
0
funny
0
like
0
wow
0
No reactions
No reactions
No reactions
No reactions
Ο σιωπών συναινεί.

Αποσυνδεδεμένος STF

• Members+
  • VIP Member
    • Προφίλ
Προτιμώ τις συζητήσεις μαζί σας. Στα εξειδικευμένα site αρχίζουν και σε τρελαίνουν με εξειδικευμένες τοποθετήσεις. Τα ίδια γίνονται και στο χώρο της μοτοσυκλέτας...
Προτιμώ απλές γήινες συζητήσεις με φυσιολογικούς και όχι ακραίους προβληματισμούς.
friendly
0
funny
0
like
0
wow
0
No reactions
No reactions
No reactions
No reactions

• Legend
    • Προφίλ
Προτιμώ τις συζητήσεις μαζί σας. Στα εξειδικευμένα site αρχίζουν και σε τρελαίνουν με εξειδικευμένες τοποθετήσεις. Τα ίδια γίνονται και στο χώρο της μοτοσυκλέτας...
Προτιμώ απλές γήινες συζητήσεις με φυσιολογικούς και όχι ακραίους προβληματισμούς.

Χθές στο βουνό, σταματάω να βγάλω φωτό τα μανιτάρια, και σταματά ένα ζευγάρι, να μου πεί ο νέος, περίπου στα 40, ότι έχει το ίδιο, μπλα-μπλά-μπλά, και ότι κανει και σέρβις στο πηρούνι στον τάδε. Με 70 Ε, και το κάνει κάθε χρόνο, μια και ρίχνει χιλιόμετρα. Εγώ αυτόν, ουτε τον ήξερα.

Αλλά, ο νέος, στο δικό του, έχει και σχάρες, και πάνε ταξίδια με τις παρέες !  ??? Εχει μπλα-μπλά-μπλά, και μου είπε ότι ρωτάς. Εχει κόσμο με γνώσεις. Θα βρούμε άκρη.  ;)

friendly
0
funny
0
like
0
wow
0
No reactions
No reactions
No reactions
No reactions
Ο σιωπών συναινεί.