Αθεράπευτα καψούρης Γιώργο!

Ναι, αυτό εννοούσα τραγουδοποιούς. Αλλιώς θα μιλάγαμε για συνθέτες και στιχουργούς.
Για εμένα έχει διαφορά κάποιος που γράφει και ερμηνεύει ένα τραγούδι από κάποιον που απλά του το δίνουν για να το ερμηνεύσει.
Έχει μεγάλη σημασία το πώς θα πει τελικά ο ερμηνευτής το κομμάτι που θα πάρει και πολλές φορές θα του δώσει το δικό του στίγμα. Αλλά από την άλλη, θεωρώ ότι έχει άλλη αξία για κάποιον να πει το τραγούδι που έχει γράψει γιατί προφανώς βασίζεται στα βιώματα του. Επίσης, θεωρώ ότι παίζει ρόλο ότι ο πρώτος είναι μουσικός.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα για εμένα είναι ο Φοίβος Δεληβοριάς. Το περιεχόμενο τον τραγουδιών του με αγγίζει φοβερά και προσπαθώ να καταλάβω τι θέλει να πει ή τι σκεφτόταν όταν το έγραφε. Επίσης, αν ακούσω τραγούδι του από άλλον, μου φαίνεται σαν να μην έχει το ίδιο νόημα.
Μου ήρθε τώρα και ένα άλλο παράδειγμα. Μια από τις μεγαλύτερες ερμηνεύτριες θεωρώ την Μπέλου. Προφανώς, ένα από τα πιο δυνατά της τραγούδια είναι το "ζεϊμπέκικο (μ' αεροπλάνα και βαπόρια)". Διάβαζα κάπου λοιπόν ότι όταν το ηχογραφούσαν με τον Σαββόπουλο είχε τσαντιστεί πάρα πολύ και δυσκολευόταν να το βγάλει γιατί δεν μπορούσε να καταλάβει τι ήθελε να πει το τραγούδι. Τελικά, ακολούθησε τις οδηγίες και έκανε μια τρομερή ερμηνεία, χωρίς όμως να νιώθει το τραγούδι.