Ας τα πάρουμε από την αρχή.
SMARTWATCHES.
Κατά τη γνώμη μου, έχουν ενδιαφέρον και χρησιμότητα. Όχι μόνο για τα smart χαρακτηριστικά και τις ειδοποιήσεις, αλλά και για την παρακολούθηση βιομετρικών στοιχείων. Ήδη αυτή τη στιγμή έχουμε smartwatches που παρακολουθούν καρδιακούς παλμούς, οξυγόνο και κάνουν καρδιογράφημα και ανιχνεύουν κολπική μαρμαρυγή και τα επόμενα χρόνια, αν όχι μήνες, θα δούμε και επίπεδα σακχάρου κλπ. Από κάποια ηλικία και πάνω νομίζω ότι θα γίνουν must.
Εγώ προσωπικά πήρα Applewatch 4 γενιάς (θεώρησα ότι τα προηγούμενα δεν είχαν νόημα για εμένα) κυρίως λόγω του Apple οικοσυστήματος. Τα ρολόγια αυτά είναι αναλώσιμα, και ο κύκλος ζωής τους είναι μέσες άκρες όσο και το διάστημα service σε κάποια μηχανικά ρολόγια. Επίσης σημειώστε ότι τα περισσότερα δεν στέκονται μόνα τους και λειτουργούν επικουρικά στην ύπαρξη αντίστοιχου κινητού. Έχω δοκιμάσει και smartband και μου άρεσε η ιδέα του doublewristing, αλλά δεν μου πάει να το κάνω με το Applewatch.
Αν με ρωτάτε που πάει το πράγμα, νομίζω ότι τα υβριδικά smartwatches δεν περπατάνε, το Apple watch είναι βασιλιάς με βάση τα νούμερα οπότε, όσο εμπλουτίζεται με χαρακτηριστικά παρακολούθησης υγείας, θα γίνεται όλο και πιο απαραίτητο. Το ερώτημα του 1 εκατομμυρίου είναι αν θα επικρατήσει το format του καθαρόαιμου smartwatch ή αν θα αντικατασταθεί με ένα διακριτικό smartband με περισσότερες δυνατότητες, που θα δίνει τη δυνατότητα για doublewristing. Εγώ θα προτιμούσα το σενάριο του εξελιγμένου smartband.
Αυτό που αρκετοί ειδικοί σημειώνουν είναι ότι το Apple watch και τα άλλα smartwatches γέμισαν άδειους καρπούς. Έκαναν τον κόσμο, και ειδικά τους νέους, να φορέσουν στο γυμνό καρπό τους ρολόι. Έτσι σαν gateway drug, αρκετοί κόλλησαν το μικρόβιο και στράφηκαν και σε άλλα ρολόγια. Οτιδήποτε από MVMT και Daniel Wellington μέχρι Rolex θα έλεγα. Πιστεύω ότι κάποιο χρήστες smartwatch το φοράνε στο σπίτι, στη γυμναστική, στον ύπνο (sleeptracking) και για κάτι πιο επίσημο φοράνε και το μηχανικό. Αυτό περίπου κάνω εγώ τώρα.
FORUMS
Ναι, πεθαίνουν, όλα τα forum, όχι μόνο τα Ελληνικά και όχι μόνο αυτά που αφορούν ρολόγια. Ναι, θεωρείται παρωχημένη πλατφόρμα και επικρατούν Facebook και οτιδήποτε έχει σχέση με instant καταστάσεις.
Λόγω της δουλειάς μου, έχω επαφή με νέους καθώς και με επιστήμονες και ακαδημαϊκούς. Σαν γενικά συμπεράσματα θα έλεγα τα παρακάτω.
Οι νέοι δεν ξέρουν να γράφουν. Οι περισσότεροι έχουν μάθει να κάνουν chat και την αμεσότητα του instant messaging. Δεν ξέρουν να γράψουν ένα email. Γράφουν το σώμα του μηνύματος στο πεδίο του θέματος. Δεν ξέρουν να γράφουν και να συντάσσουν σωστά. Ξέρουν να χειρίζονται κινητό και tablet, αλλά όχι απαραίτητα εξίσου καλά υπολογιστή.
Τα forum θέλουν ένα minimum επίπεδο γνώσης για το στήσιμο και τη συντήρηση. Θα εκπλαγείτε πόσο λίγοι έχουν σχετικές γνώσεις, ακόμα και σε ακαδημαϊκό περιβάλλον. Οι άλλες πλατφόρμες δεν έχουν τέτοια θέματα.
Τα forum δεν ταιριάζουν στην Ελληνική ιδιοσυγκρασία. Είμαστε αγενείς, θέλουμε να κάνουμε γρήγορα τη δουλειά μας χωρίς να ψάξουμε. Λέμε εξυπνάδες. Βαριόμαστε να γράψουμε σωστά και ολοκληρωμένα. Είμαστε ημιμαθείς και ισχυρογνώμονες. Λυπάμαι που το λέω, αλλά όταν θέλω πραγματική γνώση, άρτιους και ακριβείς οδηγούς how-to κλπ, ανατρέχω σε αμερικάνικα forum. Εκεί η «αγορά» είναι τεράστια, τα μέσα που διαθέτουν, τα χρήματα και οι πόροι που έχουν, τους δίνουν δυνατότητα να κάνουν απίστευτα πράγματα στο basement ή το garage της μονοκατοικίας τους. Οι οδηγοί και τα manual που βγάζουν κάποια μέλη σε ξένα και ειδικά αμερικάνικα forum, είναι καταπληκτικά. Εκεί πραγματικά βρίσκει κανείς χρυσό. Στα δικά μας, δυστυχώς μαλώματα, κόντρες, ίντριγκα και άλλα καλά. Δυστυχώς η εμπειρίες μου από τα δικά μας forum είναι πολύ κακή. Ξέρω ότι γενικεύω αλλά δυστυχώς αυτά έχω δει, και προφανώς μιλάω γενικά, όχι μόνο για ρολόγια.
ΜΗΧΑΝΙΚΑ ΡΟΛΟΓΙΑ
Νομίζω έχει καλυφθεί το θέμα. Είναι timeless, έχουν συναισθηματική αξία, μπορείς να τα έχεις για πάντα, τουλάχιστον όσο υπάρχουν τεχνίτες και ανταλλακτικά. Νομίζω ότι η αγορά τους δεν πεθαίνει, απλά εξελίσσεται, όπως και σε άλλους τομείς. Σωστά τα παραδείγματα και οι παραλληλισμοί με φωτογραφία/φίλμ και βινύλιο.