Ειναι ένα ΒΑΡΥ θέμα, και θέλει διακριτικότητα στην προσέγγιση και επεξηγήσεις.
Η ερώτηση που κάνουν όλοι,εμείς θα αντέχαμε και αν θα συμβεί κάτι αντίστοιχο
Η ερώτηση, δεν έχει απάντηση επειδή
-οι συνθήκες δεν θα είναι ίδιες
-το υπέδαφος είναι διαφορετικό
-τα κτίρια είναι ποιοτικότερης κατασκευής
-τα υλικά, αν δεν έχουν κλέψει οι εργολάβοι / κατασκευαστές, είναι τα δέοντα.
Πάμε από την αρχή.
Για την κατασκευή ενός "κτιρίου", υφίστανται κάποιοι κανόνες, της τεχνικής και της νομοθεσίας. Οταν αυτοί ακολουθούνται, τα "κτίρια", αντέχουν τα φορτία για τα οποία έχουν υπολογιστεί.
Εφόσον ισχύει αυτό, τα "κτίρια", μπορεί να τραυματιστούν, να πάθουν ζημιές, σοβαρές ή μή, αλλά, σε δεδομένες συνθήκες, ΔΕΝ καταρρέουν.
Ειναι βασικό στοιχείο, τα "κτίρια" να δίνουν την δυνατότητα στους "ενοίκους", εργαζόμενους, νοσηλευόμενους, μαθητές, φοιτητές, κατοίκους, πελάτες, κλπ, να διαφεύγουν ασφαλώς από την κατασκευή. Μπορεί με μερικούς τραυματισμούς, εδίτε από πανικό, είτε κατα την διαφυγή αν δεν έχουν σωστά σνοίγματα εξόδου, κλπ, αλλά τραυματισμούς.
Οχι απώλεια ζωών. Και αυτό είναι το κύριο μέλημα του μελετητή, που χρησιμοποιεί εξελιγμένα προγράμματα υπολογιστών, στα οποία προστίθενται οι εκάστοτε αναθεωρήσεις της νομοθεσίας και των γνώσεων που αποκτώνται από πραγματικά περιστατικά.
Παλαιότερα, πριν την ευρεία έλευση / χρήση υπολογιστών, οι υπολογισμοί γινονταν με λογαρίθμους, λογαριθμικούς κανόνες ή με το χέρι.
Οι έμπειροι, έφτιαχναν κτίρια με βάση την εμπειρία τους, πχ δοκάρι 40Χ60, σίδερα 4Φ20+ 4Φ10. Και τέλος. Αλλά, τα έφτιαχναν, μετά από χρόνια εμπλοκής, και πάντα με επιπλέον ανοχές / περιθώρια ασφαλείας.
Ενα δομικό στοιχείο, αν αποτελείται από σκυρόδεμα και οπλισμό, διέπεται από συγκεκριμένες τεχνικές, διατομές και υλικά, που συνεργάζονται, μια και το σκυρόδεμα, δέχεται θλιπτικά φορτία, αλλά όχι ελκτικά ( τάνυση ), ενώ ισχύει το αντίθετο για τον χάλυβα ( οπλισμός). Συνεπώς, η συνεργασία των δύο, με υπολογισμό ελαστικοτήτων, πληροί τις απαιτούμενες συνθήκες φόρτισης, που είναι ΜΙΚΤΕΣ, και θλίψη, και εφερκυσμός, και στρέψη, και κάμψη.
Αρα, ο ορθός υπολογισμός των εξασκουμένων φορτίων σε κάθε κατασκευή ( μόνιμα=ίδιον βάρος, κινητό=μηχανήματα - φορτία, μεταβαλλόμενο =κίνηση ανθρώπων / φορτίων / προϊόντων ) είναι ΚΑΘΟΡΙΣΤΙΚΗ. Σε αρκετές περιπτώσεις, υπολογίζεται και φορτίο χιόνος, και εννοείται και ανεμοπίεσης.
Οταν πέσει μια κατασκευή, ελέγχονται τα συντρίμια, αν είναι σύμφωνα με την μελέτη. Αν ΝΑΙ, δένουμε τον μελετητή.
Αν είναι υποδεέστερα, δένουμε τον επιβλέποντα, ή τον εργολήπτη / εργολάβο.
Φυσικά, υπάρχουν πολλές άλλες συνθήκες που λαμβάνονται υπ' όψιν, ανάλογα με το "κτίριο", πχ κερκίδες σε γήπεδα που χοροπηδάνε, γέφυρες που παρουσιάζουν φαινόμενα ιδιοσυχνοτήτων, συντονισμοί δομικών στοιχείων από οιαδήποτε αιτία, κλπ.
Επίσης, διερευνούνται οι δυσμενέστερες συνθήκες, πχ μερικά φορτία, συνδυασμός πολλών αρνητικών φορτίσεων ταυτόχρονα πχ χιόνι, αέρας, πλήρη φορτία και σεισμός, κλπ προκειμένου να διερευνηθούν οι αντοχές, απαιτούμενες διατομές ανα υλικό, προκειμένου να μην υπάρξει κατάρρευση "κόμβου", που επιφέρει κατάρρευση του "δικτύου".
Παρεκτός και αν είναι μελετημένα εξ αρχής, ακόμα και για την πιο απίθανη συνθήκη,
, πχ θυμίζω τους Δίδυμους Πύργους, που είχαν μελετηθεί να αντέχουν ακόμα ΚΑΙ πρόσκρουση αεροπλάνου. Και πράγματι άντεξαν, αυτό που δεν άντεξαν ( ασχέτως θεωριών ), ήταν τα θερμικά φορτία από τα καύσιμα, που μείωσαν την αντοχή του χάλυβα στην πλαστική ζώνη. ( δεν θα αναλωθώ σε άλλες θεωρίες
)
Ολα αυτά φυσικά, πάντα με σωστή επιλογή και χρήση υλικών, κατασκευή σύμφωνα με τους κανόνες της τεχνικης και της τέχνης.
Και δεν είπαμε ακόμα ΤΙΠΟΤΑ για τα εδάφη στήριξης, σαθρά, ιζήματα, αμμώδη, υγρά, που περιπλέκουν ακόμα πιο πολύ τα πράγματα και το πως θα πρέπει να στηθεί ένα "κτίριο".
Αλλιώς θεμελιώνεται το ΙΔΙΟ κτίριο ( από την επιφάνεια τους εδάφους και πάνω ) σε χαλαρά εδάφη, αλλιώς σε σταθερά, πχ βραχώδη.
Αλλιώς σε υγρά, αλλιώς σε σαθρά.
Οπότε, επεναλαμβάνω ότι η καθε προσέγγιση στο θέμα, απαιτεί ΠΡΟΣΟΧΗ, διακριτικότητα στην προσέγγιση και
ΓΝΩΣΗ πριν δοθούν επεξηγήσεις / καταλήξουμε σε συμπεράσματα.
Αν ενδιαφέρει το φιλοθεάμον κοινό και τις πλατιές λαϊκές μάζες, να αναπτυχθώ.