Κατέχω ένα Rolex Submariner 14060 χρονολογίας περίπου 1997 και χρειάζομαι τις συμβουλές εμπειροτερων.
Παραθέτω πρώτα τις δικές μου σκέψεις.
Το ρολόι ήρθε στην κατοχή μου αρκετά ταλαιπωρημένο. Και εξωτερικά αλλά και εσωτερικά στο dial.
Η ταλαιπωρία απέξω δεν με ενοχλεί τόσο γιατί προτιμώ να μην έχει την εκτυφλωτική γυαλάδα του Καινούργιου.
Κάνω μια εκτίμηση χωρίς να είμαι βέβαιος ότι το ρολόι δεν έχει γυαλιστεί ποτέ όποτε πρέπει να είναι το εντελώς μαμά το έξω του. Κοίταξα με ένα ισχυρό Μεγεθυντικό που έχω και νομίζω ότι διακρίνω το συριτι μεταξύ γυαλιστερό και ματ κομμάτι της κάσας που συνήθως χάνεται όταν γυαλιστεί μια κάσα.
Το μέσα του το καντράν είναι αρκετά αλλοιωμένο πιθανολογώ από υγρασία. Δεν είμαι βέβαιος. Όμως και το tritium έχει αλλοιωθεί σε κάποια σημεία και το ίδιο το καντράν έχει αρκετή ταλαιπωρία και μάλιστα και ένα δυο σημάδια. Πιθανολογώ ότι όταν έγινε σέρβις στο ρολόι δεν το χειρίστηκε σωστά οποίος του το έκανε. Η αλλοίωση δλδ μπορεί να δικαιολογείται από υγρασία στο παρελθόν αλλά τα σημάδια είναι ίσως από καλή χρήση όταν βγήκε ο μηχανισμός από την κάσα. Το ίδιο ισχύει και για τους δείκτες.
Σαν λειτουργία το ρολόι χάνει σταθερά περίπου 20 δευτερόλεπτα την ημέρα. Σέρβις στο ρολόι έχει γίνει περίπου πριν 4-5 χρόνια (ή και περισσότερα. Δεν είμαι βέβαιος).
Οι σκέψεις που κάνω και χρειάζομαι την βοήθεια είναι οι επόμενες:
1) όχι άμεσα αλλά θα του κάνω κάποια συντήρηση. Αν πάω στην ρόλεξ κατά 99% θα απαιτήσουν αλλαγή του καντράν και των δεικτών και το θεωρώ και λογικό καθώς δεν θα μπορούν να μου δώσουν την εγγύηση τους με καντράν και δείκτες που ενδεχομένως «χάσουν» κάποιο κομμάτι και πάει στο μηχανισμό.
Αν πάει στην Ρόλεξ το ρολόι για πλήρες σέρβις/ καντράν / δείκτες να υπολογίζω 1500 ευρώ; Λέω λίγα λέω αρκετά; Εννοείται χωρίς γυάλισμα. Δεν ξέρω αν το γυάλισμα το χρεώνουν έξτρα. Φυσικά μπορεί να χρειαστεί ο μηχανισμός και εξαρτήματα που να έχουν φθορά και να ανεβεί. Απλά πριν πάω αυτοπροσώπως θα ήθελα μια εκτίμηση από κάποιον με εμπειρία.
Έχω διαβάσει σε φόρουμ εξωτερικού ότι η ρόλεξ αναλαμβάνει ρολόι για επισκευή κλπ μέχρι 25 ετών. Γνωρίζετε αν ισχύει κάτι τέτοιο η έχω καταλάβει λάθος; Έχει πάει κάποιος ρόλεξ άνω των 30 ετών στην ελληνική ρόλεξ για συντήρηση ανακατασκευή και το δέχτηκαν;
2) αν θελήσω να κρατήσω το τραυματισμένο καντράν ώστε το ρολόι να παραμείνει εντελώς μαμά διακρίνετε όντως τον κίνδυνο το καντράν και οι δείκτες μελλοντικά να δημιουργήσουν πρόβλημα; Αν όχι απευθύνομαι επομένως σε κάποιον εκτός αντιπροσωπείας για ένα πλήρες σέρβις χωρίς να πειράξει τίποτα άλλο στο ρολόι;
Σε αυτή την περίπτωση θα εκτιμούσα με ΠΜ συστάσεις σας για τεχνίτες με μεράκι και εμπειρία.
Το ρολόι πιθανόν θα το κρατήσω για χρόνια και ίσως γεράσω μαζί του (αν καταφέρω και γεράσω). Με ενδιαφέρει όμως να διατηρήσει μια αξία.
Αν πάει στην αντιπροσωπεία ενδεχομένως αποκτήσει αξία μαζί με την απόδειξη συντήρησης αλλά ταυτόχρονα θα είναι και ένας μικρός Φρανκενστάιν. Με καινούριο καντράν και δείκτες. Και φθαρμένο το έξω που θέλω δεν ξέρω μήπως τελικά γίνει ένα άσχημο πράγμα.
Παραθέτω μερικές φωτογραφίες.
Κάθε επισήμανση και σκέψη είτε εδώ στο νήμα είτε σε ΠΜ θα μου ήταν πολύτιμη.
Ευχαριατω προκαταβολικά.
Σπυρος