Από τα μικράτα μου ήθελα να φοράω ρολόι. Είτε για να ξέρω την ώρα. Είτε για να μου δινει κάποιο στυλ. Είτε για οτιδήποτε άλλο μπορεί να γοητεύει έναν άνθρωπο το να φοράει ένα ρολόι.
Κάποια στιγμή πριν αρκετά χρόνια άρχισα να κολλάω την μανία με τα έξυπνα ρολόγια. Και καλά έξυπνα βέβαια. Και να τα φθηνά και να σιγά σιγά και τα ακριβά. Και να τα Fitbit και να τα garmin και τα έτσι και να τα Apple Watch με τα ατσάλια και sapphire και να τα 1000ρικα ξαφνικά να φεύγουν. Και να τα 200αρια για τα μπρασελέ.
Και να οι αναλύσεις των παλμών κατά τη διάρκεια της ημέρας. Αγχωμένος είπα στον καρδιολόγο μπυ ότι όταν οδηγούσα την βέσπα έφτανα και 130 παλμούς. Με κοίταγε σαν εξωγήινο. Φυσικά μου λέει. Έχουμε αυξομειώσεις μέσα στην ημέρα.
Δλδ πολλή πληροφορία πλέον στο. Μυαλό μου την οποία και να αξιοποιήσω δεν γνώριζα στην ουσία και τελικά μάλλον δεν ήταν και πολύ χρήσιμη. Και μετά να έρχεται και η μέτρηση του οξυγόνου. Κορώνα είχαμε «απαραίτητο ήταν» φέρε το καινούριο.
Οι άλλοι να κοιτάνε τι φοράς και να ψάχνουν αν έχει την κορώνα με το πλατύ κουμπί όποτε εντάξει «έχεις το ακριβο».
Και φυσικά κάθε μέρα να πρέπει να φορτίζεις. Είτε πλη τη νύχτα όποτε έχανες την μελέτη ύπνου είτε αγχωμένα στο γραφείο.
Και τα πρώτα χρόνια να μην πιάνει με την πρώτη το γύρισμα του καρπού για να ξυπνήσει απλά να δεις την ώρα και να γυρνάς τον κάρπο δεξιά αριστερά για να ανάψει για να δεις την ρημάδοωρα.
Και να το άγχος με την μπαταρία αν τύχει δουλειά η βόλτα μετά το γραφείο και έχεις ξεχάσει να φορτίσεις. Θα έχω ρολόι μέχρι το βράδυ.
Όποτε πριν περίπου 2 χρόνια τα έβγαλα από τη ζωή μου.
Μια λιγότερη συσκευή στη ζωή μπυ που θέλει πρίζα.
Μια λιγότερη μπαταρία που αδειάζει στα Μάτια μου να με αγχώνει.
Εξαιρετικά λιγότερες άχρηστες πληροφορίες για το πως κοιμήθηκα, ποια ώρα είχα deep sleep και να το αυξήσω.
Γύρισα στα αγαπημένα μου κλασικά ρολόγια που κάνουν αγόγγυστα μια μόνο δουλειά. Να δείχνουν την ώρα. Άντε και μια ημερομηνία.
Δεν μου χρειάζεται άλλη περιττη πληροφορία και ούτε ακόμα μια οθόνη να κοιτάω. Έχω κλείσει τις περισσότερες ειδοποιήσεις στο κινητό όποτε σίγουρα δεν θέλω μια δεύτερη πηγή να μου τις επαναλαμβάνει.
Δεν μειώνω την χρησιμότητα αυτών των συσκευών. Κάποιος που μπορεί μα έχει ιατρικό θέμα σίγουρα θα του είναι χρήσιμο υπό συνθήκες. Σε έναν ηλικιωμένο άνθρωπο η αντίληψη πτώσης είναι σημαντική. Όπως και ο γεωγραφικός εντοπισμός. Έχουν δλδ μια κάποια χρησιμότητα υπό συνθήκες.
Σε μένα πρόσφεραν όμως απλά ένα επιπλέον ανούσιο άγχος. Τα πούλησα η χάρισα όσα είχα και τώρα σύζυγος και κόρη έχουν 3 Apple Watch να παίζουν. Η κόρη συνεχίζει να ασχολείται. Η σύζυγος προτιμάει το Tag Heuer μόνιμα και μόνο σε κάποια σύναξη με νεότερους φοράει το έξυπνο για να δείξει μέσα στα πράγματα.
Μπήκα σε ένα Τεσλα πρόσφατα και το πρώτο που είδα ήταν η μπαταρία στη οθόνη. Ακόμα μια μπαταρία να φορτίζεις.
Προσωπικά προσπαθώ όσο μπορώ να μην έχω μπροστά μου διαρκώς μια μπαταρία.
Με τα smartwatch το κατάφερα εύκολα.
Έχετε άλλοι απαρνηθεί τα smartwatch?