Πολύς κόσμος ανακάλυψε την γοητεία και την αξία ενός ρολογιού τα τελευταία χρόνια. Είμαι ένας από αυτούς και αργά ή γρήγορα θα ακολουθήσουν τα παιδιά μου ως αποδέκτες – κληρονόμοι μιας συλλογής που θα πρέπει να διαχειριστούν. Εγώ δηλαδή βάζω στο χόμπι δύο άτομα από το άμεσο περιβάλλον μου χώρια τα υπόλοιπα κοντινά μου πρόσωπα (έχουν κι αυτοί παιδιά) που άρχισαν να ανακαλύπτουν και να αγοράζουν ρολόγια επηρεασμένοι από την δική μου ενασχόληση… Είναι μία κατάσταση ντόμινο που μοιάζει μη αναστρέψιμη κάτω από κανονικές συνθήκες (ειρήνη, οικονομική ανάπτυξη - ευρωστία κτλ.). Η σχέση του ανθρώπου με το ρολόι έχει αλλάξει ήδη και νομίζω ότι αυτό μπορούν να το διαβεβαιώσουν παλαιότερα μέλη που ασχολούνται με το αντικείμενο για δεκαετίες.
Το smartwatch νομίζω πως δεν θα επηρεάσει την ζήτηση μηχανικού ρολογιού. Θα το είχε κάνει ήδη.
Όταν εμφανίστηκε το πρώτο quartz παραλίγο να καταρρεύσει όλη η Ελβετική βιομηχανία. Η εμφάνιση του smartwatch δεν επηρέασε καθόλου την ανάπτυξη της παραγωγής και των πωλήσεων μηχανικών ρολογιών. Αντίθετα, δημιουργήθηκε ένα πρωτόγνωρο hype με τις εταιρείες να επενδύουν σε νέα μοντέλα και τον κόσμο να αγοράζει με μανία αλλά ταυτόχρονα εμφανίστηκαν πάρα πολλά brands και micro brands, άπειρες επανεκδόσεις και αντιγραφές, άνευ λόγου περιορισμένες εκδόσεις, vintage αμφιβόλου αξίας, ποιότητας και γνησιότητας, τρελά φουσκώματα και ξεφουσκώματα τιμών, influencers, youtubers κτλ.
Το όλο σκηνικό μοιάζει παρανοϊκό και δε νομίζω ότι θα συνεχιστεί για πολύ ακόμα. Χωρίς καμία βεβαιότητα, νομίζω (κι ελπίζω) ότι κάποια στιγμή θα προκύψουν ισορροπίες και πιο λογικές καταστάσεις σε ότι αφορά στην προσφορά και στην ζήτηση, στις διαθεσιμότητες και στις τιμές. Φυσικά, όπως σε όλα τα αντικείμενα, πάντα θα υπάρχουν κάποια μοντέλα περιζήτητα, ποθητά και δυσεύρετα στα οποία λίγοι θα έχουν πρόσβαση και θα πωλούνται σε εξωφρενικές τιμές.