Με αρχαιολογική αξία
Πάντως φευγοντας από το στρατό δεν μου ζητησαν να επιστρέψω τίποτα από ρούχα , τα πήρα όλα μαζι μου
α. Υπάρχει και το Πολεμικό Μουσείο. Μπορούν να πάνε εκεί
β. Το Δημόσιο Υλικό, επιστρέφεται με την λήξη της θητείας. Παλαιότερα, κρατουσες τα ρούχα που φορούσες, με αποξηλωμένα όλα τα διακριτικά. Α΄πο τότε που οι οικονομικές συνθήκες βελτιώθηκαν, και οι κληρωτοί είχαν και πολιτικά ρούχα, και αυτό σταμάτησε. Πλέον, επιστρέφονται τα ΠΑΝΤΑ, αλλά, να σημειώσουμε ότι οι τωρινοί, παραλαμβάνουν ελάχιστα, σε σχέση με τους των παλαιοτερων ετών. πχ, από τότε που η έξοδος γίνεται με πολιτικά, δεν χορηγούνται στολές εξόδου, με όλα τα απαραίτητα, πχ πουκάμισα - γραβάτες, ( τεράστια οικονομία στο κράτος ). Τώρα, παραλαμβάνουν φόρμες, αρβύλες, τζόκεϋ κλπ. Και τα επιστρέφουν όλα. Τελευταία απόλυση του μικρού μου γιού, Αυγ 23.
γ. Σε τι μονάδα ήσουν ? ( Ακαδημαϊκή ερώτηση
- μην απαντήσεις ). Υπηρχε θέρμανση - καλοριφέρ ? Γιατί, εκεί που κάποιες στιγμες πέρασα εγώ, οι παντόφλες αυτές, ήταν καύσιμο στην βαρέλα που το έπαιζε "σόμπα", προκειμένου να ζεσταθούν τα...
.."της Ελλάδος παιδιά" οταν έξω είχε χιόνι. Στην ουσία ήταν "στερεό πετρέλαιο" και κάνανε φλόγα και υψηλές θερμοκρασίες.
Οι επιθεωρήσεις που γίνονταν κάθε τόσο, ή γίνονται ακόμα, όπου ελέγχονται τα υλικά, είναι ακριβώς αυτό. Ο έλεγχος από τους ανωτέρους, ότι ο οπλίτης ( οποιος και να είναι ΥΕΑ - ΔΕΑ, ΣΣΕ ΣΜΥ κλπ) διατηρεί και φροντιζει το Δημόσιο Υλικό. Και αδειάζεις το λουκλανικο, τον φοριαμό, ή ότι άλλο έχεις, το απλώνεις "σύμφωνα με τους κανονισμούς", και ο επιθεωρητής ελέγχει.
Οι νέοι τώρα, δεν έχουν καν το όπλο τους. Το έχει ο οπλονόμος, και τους το παραδίδει, για προσκλητήρια κλπ. ή τους δίνει ένα για τις σκοπιές. Και με το πέρας κάθε δραστηριότητας, το επιστρέφουν. Προφανως για λογους ασφαλείας. Εμείς, το είχαμε δίπλα μας, στον οπλοβαστό, ή το κουβαλάγαμε μαζί μας παντού, το έιχαμε
για γκομενα το βράδυ που κοιμόμασταν αγκαλιά. Πάει, χάλασε και ο στρατός. Κοιμασαι .............μόνος