Αν θέλεις κάτι που θα χάσει όσο λιγότερη αξία γίνεται με την πάροδο των ετών, τότε πρέπει να στραφείς αποκλειστικά σε Rolex.
Ανάλογα με το μοντέλο Rolex, κι επίσης depending από το αν το αγοράσεις καινούργιο ή pre-owned, ίσως να πάρεις όλα τα χρήματά σου πίσω όταν πας να το δώσεις - όμως αυτό εξαρτάται κι από άλλους παράγοντες όπως λ.χ. πότε θα είναι αυτή η στιγμή (μήνες ή χρόνια μετά).
Επίσης υπάρχουν ρολόγια από άλλους κατασκευαστές τα οποία αν επιλέξεις κάποιο από αυτά, κρατούν καλή αξία σε βάθος χρόνου.
Είναι όμως πολύ λίγα παραδείγματα και θα πρέπει:
(α) να έχεις εμπειρία στην επιλογή, διότι συνήθως πρόκειται για limited editions ή για special editions (δηλαδή με ξεχωριστό dial για παράδειγμα) τα οποία μετά ξαφνικά σταματά να τα παράγει η εταιρεία, κι ως εκ τούτου η μεταπωλητική αξία τους παραμένει σχετικά σε πολύ καλά επίπεδα, και
(β) να έχεις κι εμπειρία από τα αντίστοιχα κανάλια μέσω των οποίων όταν έρθει η ώρα να πουλήσεις το όποιο ρολόϊ, να ξέρεις πού και πώς θα το βάλεις αγγελία ή θα το δώσεις.
Άρα ο δρόμος θα έλεγα παραμένει Rolex.
Πάμε παρακάτω τώρα - Hublot.
Ρολόγια τα οποία διαθέτουν κάκιστη μεταπωλητική αξία, όπως και στην καλύτερη των περιπτώσεων μέτρια κατασκευή / αντοχή στο χρόνο (συγκριτικά με ένα Rolex).
Προσφέρουν πλούσια εικόνα στο όποιο untrained eye, αλλά από 'κει και πέρα όχι πολύ περρισσότερα.
Στην πλειοψηφία των μοντέλων ο μηχανισμός, για παράδειγμα, είναι ακριβώς ίδιος με αυτόν ενός Longines το οποίο ως ρολόϊ κοστίζει πες περίπου €2,500-3,000 το πολύ.
Από 'κει και πέρα βέβαια υπάρχει κόσμος που οπτικά/σχεδιαστικά τους αρέσουν πάρα πολύ τα Hublot - και δικαίως, μιας και το γούστο είναι εντελώς υποκειμενικό.
Τα Glashütte που ανεφέρθησαν πιό πάνω (με τη φωτό ενός SeaQ) είναι εξαιρετικά ρολόγια με αρτιότατους μηχανισμούς.
Όμως είναι κομμάτια τα οποία διαθέτουν αυτό που λέμε "they grow on you", δηλαδή θες χρόνο για να συνειδητοποιήσεις τί πήρες και επίσης για να το εκτιμήσεις πραγματικά.
Κι αυτό είναι κάτι που ξεγελά ακόμη και ανθρώπους που έχουν κάποια εμπειρία από αγορές ή ιδιοκτησία κάποιων λίγων μοντέλων.
Είναι Γερμανικά που σημαίνει πως είναι εξαιρετικά καλά φτιαγμένα, κι έχουν εύκολο service μιας και η Γερμανία είναι μέσα στην Ε.Ε.
Στις αγορές που το σύστημα δεν κλέβει ή κοροϊδεύει τον κόσμο (Μέση Ανατολή, Νοτιο-Ανατολική Ασία, Βόρειος Αμερική, κ.ο.κ.) τα βρίσκεις ενίοτε με 20-25-30% που είναι πάρα πολύ καλό επίπεδο τιμολογιακά, πάντα αν λάβουμε υπ'όψιν ότι στην Ευρώπη οι τιμές τους είναι γενικά κλειδωμένες και δεν τα κατεβάζουν.
Ο Έλληνας 'αντιπρόσωπος' (Κάσσης) είναι ένα ανεκδιήγητο establishment που προφανώς θέλει να αποκαλεί τον εαυτό του 'επαγγελματίες'.
Όμως μία επίσκεψη που προσωπικά έκανα πριν περίπου 3-4 εβδομάδες μαζί με ένα άλλο μέλος του φόρουμ (για να δοκιμάσει ο ίδιος Breguet όπως και Glashütte) έδειξε την ψυχρή κι αφ'υψηλού αντιμετώπιση με την οποία μας σέρβιραν (τυπικό για την χώρα στην οποία ζουν).
Κι επειδή δεν τους άφησα αναλυτικό review στο Google, το λιγότερο που μπορώ να κάνω είναι να γράψω πολύ συγκρατημένα εδώ τούτες τις 1-2 γραμμές.
Βιραρισμένος στην επαρχία μέσα σε μία σκοτωμένη και κανιβαλισμένη αγορά, προσπαθώντας ουσιαστικά να επιλέξεις ρολόϊ μέσα από μία οθόνη, δεν είναι και το πιό ιδανικό σενάριο. Δυστυχώς δεν είσαι ο μόνος.
Θα πρότεινα να απευθυνθείς σε κάποιον AD της Rolex, όπως για παράδειγμα στον κ. Ιωαννίδη (στα Ιωάννινα) που είναι αποδεδειγμένα σοβαρός και αξιόπιστος, για να δεις τί μπορείς να πάρεις και σε τί χρόνο (καινούργιο βέβαια). Κάνε του ένα τηλέφωνο.
Στο Chrono24 (κι ειδικά αν λες πως δεν θες να ψωνίσεις από εκτός Ελλάδος) είναι στην πλειοψηφία ο κάθε έμπορος εγχώριας νοοτροπίας ή όποιος άλλος που βάζει το κάθε ρολόϊ στην τιμή που επιθυμεί. Η ζωή είναι, ανάμεσα σε άλλα, και οι επιλογές που κάνουμε.
Άφησα τελευταία τα Ω.
Θα μπορούσες να τα δεις.
Είναι ωραία ρολόγια, στο επίπεδο των Rolex.
Σε γενικές γραμμές είναι κατάτι λιγότερο γερά συνολικά, αλλά έχουν μηχανισμούς με ακόμη καλύτερη ακρίβεια.
Διαθέτουν πολύ καλές πιστοποιήσεις (Master Chronometer) που όπως μας θύμισε ένα άλλο [πάντα λεπτομερώς διαβασμένο] μέλος νωρίτερα σήμερα δεν επηρεάζονται και από το όποιο μαγνητικό πεδίο.
Επίσης, σε συνέχεια της προηγούμενης πρότασης, η υδατοστεγανότητά τους εκφράζεται σε κανονικές τιμές κι όχι σε πίεση (ήτοι όταν το ρολόϊ είναι designated για 50 μέτρα τότε πάει κανονικά 50 μέτρα κάτω από την επιφάνεια).
Σε αντίθεση με τα Rolex, τα Ω δεν μπορείς να τα φτιάξεις παντού.
Αν δεν απατώμαι ο όποιος επαγγελματίας ωρολογοποιός δεν μπορεί να προμηθευθεί spare parts από την Ω, άρα αν γίνει κάτι ή χρειαστεί τακτικό service τότε το ρολόϊ πρέπει να πάει πίσω στην Ω (στην Αθήνα).
όπως και να έχει, σου εύχομαι να κάνεις την καλύτερη δυνατή επιλογή.
Κι αυτά τα δύο (αν διάβασα καλά) Rolex που ήδη έχεις, είναι καλά, φύλαξέ τα διότι με λίγη φροντίδα (τεχνική) θα σου δώσουν ακόμη χρόνια όμορφης χρήσης.