Αποστολέας Θέμα: Seiko vintage  (Αναγνώστηκε 41310 φορές)

0 μέλη και 3 επισκέπτες διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος Giorgos_I

• Legend
  • Γηράσκω ἀεὶ διδασκόμενος
    • Προφίλ
Απ: Seiko vintage
« Απάντηση #195 στις: Ιανουάριος 23, 2019, 10:58:56 πμ »
...όχι τι νομιζατε , παιζουμε  :D
friendly
0
funny
0
like
0
wow
0
No reactions
No reactions
No reactions
No reactions
Ο σιωπών συναινεί.

Του Ξέρξου γράψαντος ''πέμψον τά όπλα'' αντέγραψε, "μολών λαβέ".

The only difference between men and boys is the price of the toys.

Συνδεδεμένος sub50

• Members+
  • Hero Member
    • Προφίλ
« Απάντηση #196 στις: Ιανουάριος 23, 2019, 11:58:20 πμ »
Μια πρόταση!
Αυτό το post όπως είναι, αν διαγράψουμε τις λεπτομέρειες που αφορούν τα συγκεκριμένα ρολόγια και αφήσουμε μόνο τα γενικά σαν παράδειγμα (το έχω κάνει πρόχειρα παρακάτω), μήπως θα μπορούσαμε να το βάλουμε σε ένα καινούριο θέμα και να το καρφιτσώσουμε είτε στις ιαπωνικές, είτε στα vintage?
(αν συμφωνεί ο Θοδωρής φυσικά και δεν έχει πρόβλημα ο φίλος left να χρησιμοποιηθούν οι κωδικοί των ρολογιών του σαν παράδειγμα.
Ευχαριστώ!

Και πάλι, πολλά μπράβο Θοδωρή!!!

Απολογούμαι για την καθυστερημένη απάντηση, ήμουν εκτός forum για λίγες μέρες. Η δουλειά...

Λοιπόν, μερικές γενικές πληροφορίες, για την περίπτωση που δεν τις γνωρίζεις:

Η "ταυτότητα" των ρολογιών της Seiko είναι αυτός ο διπλός 4ψήφιος αριθμός στο πίσω καπάκι τους:
Ο 1ος 4ψήφιος είναι ο κωδικός της μηχανής
Ο 2ος 4ψήφιος είναι ο κωδικός της κάσας

Η ημερομηνία παραγωγής προκύπτει από το Serial No., που επίσης υπάρχει στο πίσω καπάκι:
Το 1ο ψηφίο είναι το έτος
Το 2ο ψηφίο είναι ο μήνας (οι 3 τελευταίοι μήνες συμβολίζονται με Ο, Ν, D αντίστοιχα).
Τη δεκαετία την βρίσκουμε ψάχνοντας πληροφορίες για την εκάστοτε μηχανή.
Αν μια μηχανή ήταν σε παραγωγή για πάνω από 10 χρόνια, πρέπει να ανοίξουμε το ρολόι για να βρούμε άκρη.

1. Seiko "5" 6119-8070
Η καλίμπρα 6119 ήταν πολύ δημοφιλής στα 70's. Από τους μηχανισμούς που εδραίωσαν τη φήμη της Seiko για τις "μηχανές-σκυλιά" της, ήταν σε παραγωγή από το 1967 ως το 1975. Οπότε, από τα προηγούμενα, ο Serial No. 932698 μας δίνει ημερομηνία κατασκευής Μάρτιος του '69.
Επειδή είναι το πιο ενδιαφέρον ρολόι από τα 3, νομίζω αξίζει να του κάνεις μια πλήρη συντήρηση-ανακαίνιση, σ' έναν καλό τεχνικό: Καθάρισμα κάσας-μπρασελέ στους υπέρηχους και για τη μηχανή λύσιμο, πλύσιμο, μοντάρισμα, λάδωμα. Και φυσικά στεγανοποίηση με νέες τσιμούχες.
Το πρόβλημα με το ρολόι είναι το dial, το οποίο έχει διαβρωθεί από την υγρασία και είναι πολύ δύσκολο να διορθωθεί ή να βρεθεί καινούργιο. Η λύση που ακολουθείται συχνά σε τέτοιες περιπτώσεις, είναι η αγορά ενός ίδιου μοντέλου το οποίο θα χρησιμεύσει σαν "δότης" καντράν (ή και άλλων ανταλλακτικών). Ψάξε στο ebay για ένα καλό κομμάτι. Βέβαια, αυτά τα πράγματα καμιά φορά θέλουν υπομονή και τύχη, μπορεί να βρεις σε 3 μέρες, μπορεί και σε 3 μήνες. Πάντως, εύκολα ή δύσκολα θα βρεις ένα σε καλή κατάσταση και σε λογική τιμή (εκτιμώ γύρω στα 50-200€).
Το άλλο πρόβλημα είναι το κρύσταλλο. Αν είναι plexi γυαλίζεται εύκολα, αν είναι ορυκτό... μην αγχώνεσαι, έψαξα και σου βρήκα και original τζαμάκι:

https://www.ebay.co.uk/itm/401407380903   (Πάρε 2...!)

(Γενικά παίδες, αυτός ο schillachi61 έχει πολλά κρύσταλλα από vintage Seiko. Θησαυρός...)

2. Seiko "5" 7S26-02F0   (SNK601)
Αυτό είναι πολύ νεώτερο. Κλασσικό 5άρι, καλίμπρα 7S26, άλλο ένα "σκυλί της κολάσεως" από τη Seiko. Δεν καταλαβαίνει τίποτα.
Το Serial No. δεν μπορώ να το δω στη φωτό, είναι κάπου γραμμένος περιφερειακά στο πίσω καπάκι. Οπότε την ημερομηνία κατακευής θα τη βρεις μόνος σου με βάση τα εξής δεδομένα:
Η 7S26 εμφανίστηκε το 1996 (7S26Α), αναβαθμίστηκε το 2006 (7S26Β) και πάλι το 2012 (7S26C). Για καλή μας τύχη, το πίσω καπάκι είναι ανοιχτό και μας δείχνει 7S26Β, άρα το ρολόι κατασκευάστηκε μεταξύ 2006-2012. Δε βλέπω κάποιο εμφανές πρόβλημα, πέρα από το ότι θέλει ένα γερό καθάρισμα, είτε με... Corega που έγραψε ο Γιώργος, είτε με υπέρηχους αν το συνδυάσεις με service της μηχανής σε τεχνίτη.

3. "Seiko 5" (Βanana Edition...)
Το πρώτο παράδοξο το είχα γράψει ήδη, το καπάκι αντιστοιχεί σε quartz μηχανή, ενώ ξέρουμε πως τα 5άρια είναι αυτόματα. Το 2ο είναι πως στο καντράν δεν έχει ενδείξεις day-date, άλλο βασικό χαρακτηριστικό τους. Οι φωσφορίζουσες ενδείξεις είναι αλλού γι αλλού και γενικά η όλη εικόνα στο καντράν είναι λίγο ύποπτη...
Googl-άροντας τον κωδικό 7123-8510 για περισσότερες πληροφορίες, βρήκα αναρίθμητα ρολόγια με το ίδιο καπάκι...

...και τον ίδιο ακριβώς Serial No. .!!   :D
Όπως καταλαβαίνεις, το ρολόι είναι μαϊμουδιά. Δεν έχει καμμία αξία, πέρα φυσικά από το ότι το φορούσε ο πατέρας σου. Κρίνε εσύ τι θα το κάνεις. Αυτό που θα έκανα εγώ, επειδή υποψιάζομαι πως είναι quartz, είναι να το ανοίξω και να βγάλω την μπαταρία του, (γιατί με τα χρόνια βγάζουν υγρά και διαβρώνουν τα πάντα), και θα το άφηνα σ' ένα συρτάρι να υπάρχει.

Αυτά τα ολίγα από μένα, άργησα αλλά ελπίζω να σε κάλυψα.     -Θ.
friendly
0
funny
0
like
0
wow
0
No reactions
No reactions
No reactions
No reactions
My way...

• Legend
    • Προφίλ
« Απάντηση #197 στις: Ιανουάριος 23, 2019, 18:06:30 μμ »
....ναι, αν καταβάλλονται δίδακτρα στον -Θ.  :)
friendly
0
funny
0
like
0
wow
0
No reactions
No reactions
No reactions
No reactions
Ο σιωπών συναινεί.

Αποσυνδεδεμένος left1983

• Newbie
  • *
    • Προφίλ
« Απάντηση #198 στις: Ιανουάριος 23, 2019, 19:45:16 μμ »
Θοδωρη σε ευχαριστω παρα πολυ για τον κοπο και τον χρονο σου που ασχοληθηκες!!!Εισαι εγκυκλοπαιδεια!!!Δεν εχω να πω τπτ!Φανταστικος!Δεν εχω  κανενα προβλημα sub50 να χρησιμοποιηθουν οι κωδικοι μου!Επειδη οπως θα διαβασατε σε προηγουμενα post μου κανανε ζημια στην seiko service (μαλλον αυτοι η το καταστημα που το ειχα αγορασει και το πηγανε αυτοι στο service) δεν θα ξαναπαω ρολοι μου εκει!Θα ηθελα οποιος ξερει καποιον τεχνιτη που ειναι καλος για να παω αυτα τα 3 ρολογια για αναπαλαιωση και service και οτι χρειαστω στα αλλα να πηγαινω εκει να μου στειλει pm για να μην θεωρηθει διαφημιση!
Θα ηθελα επισης την γνωμη σας για αυτο που μαρεσει πολυ https://www.skroutz.gr/s/5253514/Seiko-Sportura-Kinetic-Direct-Drive-Three-Hands-Stainless-Steel-Bracelet-SRG019P1.html
και για το site αυτο https://www.chrono24.com.gr/user/index.htm που  εχω βρει αν ειναι αξιοπιστο,εαν περναει τελωνειο και με ποια μεταφορικη στελνει.Ο πωλητης στο μνμ που μου εστειλε ηταν πολυ λιτος με καποια ορθογραφικα λαθη και μου φανηκε λιγο υποπτο..
friendly
0
funny
0
like
0
wow
0
No reactions
No reactions
No reactions
No reactions

Αποσυνδεδεμένος left1983

• Newbie
  • *
    • Προφίλ
« Απάντηση #199 στις: Μάιος 04, 2019, 20:38:45 μμ »
Καλησπερα,θα ηθελα και για αυτο το ωμεγα de ville πληροφοριες αν ειναι ευκολο και ειδικα απο τον whitelionr που με τις γνωσεις με βοηθησε παρα πολυ!
friendly
0
funny
0
like
0
wow
0
No reactions
No reactions
No reactions
No reactions

• Legend
    • Προφίλ
« Απάντηση #200 στις: Μάιος 18, 2019, 01:41:04 πμ »
Ξεφυλλίζοντας απόψε τα όνειρά μου
να περάσει όπως-όπως η βραδιά μου
στη δική σου τη σελίδα εσταμάτησα
και θυμήθηκα για σένανε πως δάκρυσα.

Εκει στο ψαχούλεμα,  ::) ξανα-ανέσυρα αυτά. Πρωτόγνωρο συναίσθημα τότε, μιλάμε για 1979, το ρολόι να μην χρειάζεται κούρδισμα, ούτε χειροκίνητα, ουτε να πρέπει να το φοράω για να δουλεύει. Και από ακρίβεια ? ....................Ιδανικό. Ποιότητα ? Ακόμα είναι μαζί μου, και έχει περάσει τα πάνδεινα. Πρέπει κάποιος να δεί τα ατσάλια του για να καταλάβει . Και πλήρες σέτ "κουτι+χαρτιά" ?  ;)

Εχει κάποια άλματα στατικού ιμάντα και μερικές καταδύσεις στα 100 πόδια. Χώρια όλες τις άλλες ταλαιπωρίες.

friendly
0
funny
0
like
0
wow
0
No reactions
No reactions
No reactions
No reactions
Ο σιωπών συναινεί.

Αποσυνδεδεμένος iraklis.hellas

• Full Member
  • **
    • Προφίλ
« Απάντηση #201 στις: Μάιος 18, 2019, 21:26:25 μμ »

Ήρθε τυχαία στην κατοχή μου πριν λίγα χρόνια. Δεν ξέρω ούτε την ιστορία του ούτε την χρονολογία του. Επίσης δεν ξέρω γιατί έχει το σήμα της orient κάτω απο το λογότυπο της seiko. Αν κάποιος φίλος γνωρίζει κάτι ας μας δώσει τα φώτα του.
friendly
0
funny
0
like
0
wow
0
No reactions
No reactions
No reactions
No reactions

• Legend
    • Προφίλ
« Απάντηση #202 στις: Μάιος 18, 2019, 21:49:13 μμ »
Οι δείκτες πάντως, είναι ξεκάθαρα σχέδιο SEIKO.
friendly
0
funny
0
like
0
wow
0
No reactions
No reactions
No reactions
No reactions
Ο σιωπών συναινεί.

• Full Member
  • **
    • Προφίλ
« Απάντηση #203 στις: Μάιος 18, 2019, 22:03:26 μμ »
Υποψιάζομαι μήπως όταν βγήκε αυτό το μοντέλο είχε γίνει η εξαγορά της orient και στην αρχή να αποφάσισαν να έχουν κάτι κοινό οι δύο φίρμες, (κάτι όπως στα κινητά τηλέφωνα όταν η ericsson εξαγοράστηκε απο την sony και έγινε sony ericsson) και στην συνέχεια να εγκατέλειψαν την ιδέα.
friendly
0
funny
0
like
0
wow
0
No reactions
No reactions
No reactions
No reactions

Αποσυνδεδεμένος george_

• Administrator
  • GWF
  • kk
    • Προφίλ
« Απάντηση #204 στις: Μάιος 18, 2019, 22:05:39 μμ »
Αν κάποιος ξέρει,αυτός είναι ο WLR
friendly
0
funny
0
like
0
wow
0
No reactions
No reactions
No reactions
No reactions

• Full Member
  • **
    • Προφίλ
« Απάντηση #205 στις: Μάιος 18, 2019, 22:38:08 μμ »

Συγνώμη για την ποιότητα αλλά είναι απο κινητό
friendly
0
funny
0
like
0
wow
0
No reactions
No reactions
No reactions
No reactions

Vagelis

• Επισκέπτης
« Απάντηση #206 στις: Μάιος 18, 2019, 23:34:15 μμ »
Μπορεί να είχε ξεκολλήσει και χαθεί το 5αρι και για να μη μείνει τρύπα κάποιος παλιός ρολογάς, κόλλησε αυτό που το είχε πρόχειρο...
friendly
0
funny
0
like
0
wow
0
No reactions
No reactions
No reactions
No reactions

• Full Member
  • **
    • Προφίλ
« Απάντηση #207 στις: Μάιος 19, 2019, 00:03:29 πμ »
Μπορεί να είχε ξεκολλήσει και χαθεί το 5αρι και για να μη μείνει τρύπα κάποιος παλιός ρολογάς, κόλλησε αυτό που το είχε πρόχειρο...
Δεν νομίζω. Το είχα ξαναδεί και σε άλλο αλλά μου είχε περάσει απαρατήρητο.
friendly
0
funny
0
like
0
wow
0
No reactions
No reactions
No reactions
No reactions

Αποσυνδεδεμένος criskalts

• Sr. Member
    • Προφίλ
« Απάντηση #208 στις: Μάιος 19, 2019, 15:59:25 μμ »
Μάλλον δεν είχε πρόχειρο ένα σήμα της κορωνάτης.  :D :D
friendly
0
funny
0
like
0
wow
0
No reactions
No reactions
No reactions
No reactions

Αποσυνδεδεμένος WhiteLionR

• Members+
  • VIP Member
  • ΘΟΔΩΡΗΣ
    • Προφίλ
« Απάντηση #209 στις: Μάιος 24, 2019, 01:17:16 πμ »
......
Ήρθε τυχαία στην κατοχή μου πριν λίγα χρόνια.
......

Καλησπέρα Ηρακλή,

Επειδή δεν μπορώ να διακρίνω με σιγουριά από τις φωτό, μου λες τι από τα 2 γράφει στο πίσω καπάκι; :
1. 6609-6240   ή
2. 6309-6240
Έχει και κάποιους κωδικούς στο καντράν κάτω, στη θέση "6", και ακολουθεί το σύμβολο "Suwa" (κάτι σαν "S"). Τι λέει εκεί;
Αν μου πείς αυτά τα 2 πραγματάκια, (μάλλον) θα βρούμε άκρη. Ίσως χρειαστείς μια λούπα ή μεγ. φακό.     -Θ.
friendly
0
funny
0
like
0
wow
0
No reactions
No reactions
No reactions
No reactions