Captainwise: Οι 25αρηδες ψηφιακοί καπετάνιοι του τουρισμούToυ Κώστα Τσαούση
H startup εταιρεία που εντοπίζει εύκολα και γρήγορα τουριστικούς προορισμούς που ταιριάζουν τόσο στο πορτοφόλι όσο και στον χρόνο διάθεσης που έχει ο κάθε χρήστης της εφαρμογής.
Οι 25άρηδες της σημερινής ιστορίας μας θα μπορούσαν για πολλούς και διαφορετικούς λόγους να αναφωνήσουν με περισσή περηφάνια: «O Captain, my Captain! Our fearful trip is done»: τους στίχους από ποίημα του Αμερικανού Γουόλτ Γουίτμαν που έγινε γνωστό από την οσκαρική ταινία «Ο κύκλος των χαμένων ποιητών» το 1989, όπου ο καθηγητής -στον ρόλο ο Ρόμπιν Γουίλιαμς- σε ένα αυστηρών ηθών κολέγιο καλούσε τους μαθητές του «αδράξουν τη μέρα»!
Οι κύριοι Χρήστος Χατζηαποστολάκης και Δημήτρης Σχίζας, συνομήλικοι -γεννημένοι το 1989-, τελειόφοιτοι σπουδαστές της ίδιας σχολής, των Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, όχι μόνο άδραξαν την ευκαιρία, αλλά έχουν μπροστά τους την πρόκληση να αντιμετωπίσουν στα ίσα τον «καπετάνιο» της ζωής τους. Οι δυο τους είναι οι αρχικοί ιδρυτές της startup εταιρείας Captainwise, ενώ αργότερα ήρθε να προστεθεί στην ομάδα και ο κατά έναν χρόνο νεότερός τους, Ανδρέας Καρούτζος, με σπουδές στο βιομηχανικό σχέδιο, ο οποίος ήδη έχει ξεχωρίσει από τη «μάζα» των επίδοξων επιχειρηματιών. Ισχυρή ένδειξη αυτής της διάκρισης είναι και το γεγονός ότι αυτή η ελπιδοφόρα τριάδα κατάφερε μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα από το ξεκίνημά της να εξασφαλίσει χρηματοδότηση από έναν από τους πιο αναγνωρισμένους θεσμικούς επενδυτές της νέας και νεανικής επιχειρηματικότητας της χώρας, το PJ Tech Catalyst Fund, που ανήκει στο Piraeus Venture Capital and Private Equity Group.
Το ποσό για τα ελληνικά δεδομένα δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητο: 60.000 ευρώ ασχέτως του τελικού ποσού που θα μείνει στο ταμείο της εταιρείας λόγω των φορολογικών και ασφαλιστικών ρυθμίσεων του κράτους. «Σχεδόν το μισό θα καταναλωθεί σε φόρους, εισφορές και τέλη», έχει επισημάνει παλαιότερα ο κ. Αλέξανδρος Ρούστας, επικεφαλής του iqbility -μια πρωτοβουλία του ομίλου Quest σε συνεργασία με το PJ Tech Catalyst Fund-, στους χώρους του οποίου φιλοξενείται η ομάδα του Captainwise, αξιοποιώντας τις υποδομές αλλά και όλη την ευρεία γκάμα των υπηρεσιών του. Σύντομα, οι του Captainwise θα έχουν και νέους συγκατοίκους καθώς το iqbility απηύθυνε και νέα πρόσκληση -με deadline τις 3 Μαρτίου 2014- σε ομάδες νέων από τον χώρο της τεχνολογίας και της καινοτομίας.
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Το Captainwise ξεκίνησε στα μέσα του 2012 από μια ιδέα των κυρίων Χατζηαποστολάκη και Σχίζα, ενώ πολύ σύντομα στην ομάδα προστέθηκε και ο κ. Καρούτζος. Στόχος του Captainwise.com είναι να εντοπίζει εύκολα και γρήγορα τουριστικούς προορισμούς που να ταιριάζουν τόσο στο πορτοφόλι όσο και στον χρόνο διάθεσης που έχει ο κάθε χρήστης της εφαρμογής. Αυτό που κάνει το Captainwise είναι να επιτρέπει στον χρήστη να δει όλους τους διαθέσιμους ταξιδιωτικούς προορισμούς και να διαμορφώσει τα πακέτα (ξενοδοχείο + εισιτήρια) όπως θέλει εκείνος, πάντα με κριτήριο το budget του. Στο ξεκίνημα της εταιρείας η ομάδα στεγάστηκε από το Found.ation, που τους προσέφερε την άνεση να εργάζονται πάνω στο project τις «αντικανονικές» ώρες που απαιτεί μια startup, αλλά και ανεκτίμητη υποστήριξη στα πρώτα τους βήματα.
Το Captainwise.com έλαβε τον Οκτώβριο του 2013 χρηματοδότηση 60.000 ευρώ από το PJ Tech Catalyst Fund του ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς, ενώ αξιοποιεί το πακέτο υποδομών, υπηρεσιών και συμβουλών του iqbility, μιιας πρωτοβουλίας του ομίλου Quest.
Οπως επισημαίνουν οι 25άρηδες συντελεστές του εγχειρήματος: «Captainwise αποκαλείται ο έμπειρος και σοφός καπετάνιος που μπορεί να καθοδηγήσει οποιοδήποτε σκάφος μέσα σε δύσκολα και αχαρτογράφητα μέρη. Αντίστοιχα, το Captainwise.com προσφέρει τη δυνατότητα στους χρήστες της υπηρεσίας -που παρέχεται δωρεάν- να αναφέρουν απλώς το ποσό που διαθέτουν για διακοπές και το χρονικό διάστημα που θα επιθυμούσαν να ταξιδέψουν και μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα έχουν μια λίστα με τους πιθανούς προορισμούς με βάση τα δεδομένα που έχουν δώσει. Κάθε πρόταση περιλαμβάνει το κόστος των αεροπορικών εισιτηρίων και της διαμονής, ενώ για κάθε προορισμό υπάρχουν πολλαπλές προτάσεις». Η πρώτη έκδοση της υπηρεσίας έγινε διαθέσιμη τον Δεκέμβριο του 2013. Στην πρώτη φάση παρέχεται για την αναζήτηση προορισμών παγκοσμίως από την πόλη της Αθήνας, πολύ σύντομα όμως θα υπάρξουν προσθήκες νέων πόλεων από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ενωση με στόχο την περαιτέρω επέκταση στο εξωτερικό.
Στο Captainwise.com απασχολούνται 5 άτομα, ενώ η εταιρεία έχει ήδη συνάγει πρώτες συνεργασίες με κορυφαία sites στον χώρο των υπηρεσιών που σχετίζονται με τον τουρισμό και τις μεταφορές, όπως το Booking.com και το TravelPlanet24.
http://www.newmoney.gr/article/39137/captainwise-oi-25arides-psifiakoi-kapetanioi-toy-toyrismoy