Γιώργο και escape, ελπίζω να καταλαβαίνετε πως έχετε και οι δύο δίκιο και δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος να ανεβαίνουν οι τόνοι, ειδικά για ένα θέμα που είμαστε όλοι από την ίδια πλευρά του ποταμού.
Ως Πωλητής κι εγώ (όχι ρολογιών, αλλά πωλητής παρ' όλα αυτά) καταθέτω εδώ την επαγγελματική μου γνώση, εμπειρία και βίωμα πως ο μόνος λόγος να κατέβω στην τιμή είναι ο ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΣ (εξαιρουμένης πάντα μιας ειδικής σχέσης με τον Πελάτη μου, όπου φυσικά και λογικά για την εργσία μου θα τον ευχαριστήσω).
Στην περίπτωση της αγοράς ρολογιών, μια καλή αναφορά για μένα είναι το Chrono24 όπου έχω αγοράσει και παρέχει ασφάλεια όταν αγοράζει κανείς από dealer, όχι private seller (προσοχή σε αυτό σε όσους θέλουν να το χρησιμοποιήσουν διότι είμαι παθών και ... μαθών).
Προσωπικά παίρνω την χαμηλότερη τιμή του Chrono24 ως αναφορά, όταν θέλω να διαπραγματευτώ με κάποιον πωλητή - ιδιοκτήτη καταστήματος και αναλόγως την "κουλτούρα" του καταστήματος ανταποκρίνεται εν μέρει ή όχι.
Θίγοντας το θέμα "κουλτούρα" του καταστήματος, αναφέρω ενδεικτικά την πρόσφατη εμπειρία μου από τον Kessaris όπου ο πωλητής με ύφος δύο Παππών μου εμφύσησε την κουλτούρα του καταστήματος, πως θα είναι τιμή μου να ψωνίσω ακριβά απ' αυτούς. Άρα, μην τον είδατε τον παναή. Αντίθετα η boutique του Cartier, αν και μου έκανε μηδέν έκπτωση, είχε μια αξιότιμη, αξιοπρεπή συμπεριφορά ευγενείας χωρίς καθόλου ύφος. Όλα μετράνε και φυσικά πρώτα από όλα το ίδιο το προϊόν. Προσωπικά δεν θα δίσταζα να ψωνίσω πάλι από το Chrono24 εάν η διαφορά τιμής είναι σημαντική και no hard feelings στους εντόπιους dealers και καταστηματάρχες (που βεβαίως και αξίζουν ένα premium στην τιμή λόγω της φυσικής τους λειτουργίας)
Από πλευράς μου, δεν ανεβαίνει κανένας τόνος, ούτε παλαμίδα, ούτε καλαμαράκι. Σκωπτικό χιούμορ κάνω. Ειναι δηλωμένο πολλάκις απο πλευράς μου, ότι μόνον η εφορία μπορεί να με συγχίσει. Τα υπόλοιπα, ............
, αν με κατανοείτε
Οι εμπειρίες σου, όπως όλων μας, είναι η ουσία. Στο ίδιο μαγαζί που ανέφερες, ο ίδιος ο ΚΚ έτρεχε από πίσω μας. Και μέσα εκεί, έιναι η οικογένειά του. Συγκυρία ? Ποιός να ξέρει !
Αλλά, επειδή έκανα και εγώ "πεζοδρόμιο" ( πωλήσεις ), πιστεύω απόλυτα ότι τον πελάτη, τον "γλυκαίνεις". Και αυτό υποστηρίζω. Αν σε μαγαζί πας με τελεσίγραφα, τόσο το βρήκα, πόσο μου το δίνετε, θα σε πετάξουν έξω και δικαίως, γιατι αμφισβητείς τον επαγγελματισμό τους.
Φυσικά κάνεις έρευνα και ξέρεις, αλλά δεν το ανακοινώνεις. Ειναι προσβλητικό. Δεν μπαίνεις στο μαγαζί του άλλου να του υποδείξεις ότι δεν είναι ικανός να πιάσει τον ανταγωνισμό.
Και ο ανταγωνισμός που λες, έχει τις εφαρμογές του ανάλογα με το αγαθό. Δεν ισχύει σε όλα τα αγαθά η αυτή μεθοδολογία. Σε πιο ανεπτυγμένες αγορές, καθορίζεται η τιμή, σαν SRP, συνιστώμενη τιμη πώλησης. Αν ο μάγκας θέλει να την μειώσει, μαζεύει "χαρτί", αν όμως τον πετύχεις στην Σαχάρα, .....θα τα σκάσεις.
Εν γένει, η αγορά είναι ένας ζωντανός οργανισμός, που αναπνέει, έχει σφυγμό, ασχέτως αν μεταβαλλονται οι ρυθμοί, αναλόγως κατάστασης.
Και οι ικανοί, προχωρούν.