Διαφωνώ με τα αναφερόμενα εδώ.
Οι φλάντζες, όταν ανοίξουμε ένα ρολόϊ, πρέπει να αλλάζονται.
Η φλάντζα, καλύπτει το κενό μεταξύ των μεταλλικών μερών, συμπιέζεται για να εκτελέσει το έργο αυτό, και εάν επανατοποθετηθεί, έχοντας υποστεί παραμόρφωση, δεν ανταποκρίνεται σωστά. Ιδιαίτερα εάν το ρολόϊ χρησιμοποιείται σε νερά, χάσαμε.
Και είναι πανεύκολο να πάρει νερό, ή έστω υγρασία.
Βλέπουμε ratings που μας εντυπωσιάζουν, αλλά στην ουσία δεν ισχύουν.
Δείτε τον πίνακα και θα καταλάβετε.
Rating 30 μ, που λές ΟΚ, βουτάω 1,5 μ και κολυμπάω επιφανειακά, αλλά ΔΕΝ ΙΣΧΥΕΙ.
Τα 50 μ, που για να τα πιάσεις θέλεις αέρια ( Ηλιο ), και βλέπετε ότι επιτρέπει απλη κολύμβηση με ΠΡΟΣΟΧΗ.
Μην πώ για τα 100, που ζαλίζουν, αλλά επιτρέπει απλή κολύμβηση, έστω με μάσκα.
Και αν πάρει υγρασία, θελει ΑΝΟΙΓΜΑ, και φάρμακο αλλιώς σκούριασε, χαλάει το καντράν, κλπ
Και βάσει νόμου ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ το "αδιάβροχο" - waterproof. Επιτρέπεται μόνον το Water resistant - ανθιστάμενο στο νερό.
Η διαβάθμιση είναι για στατικά μέτρα, χωρίς δυναμικές κινήσεις.
Μόνο η
καταραμένη , επιμένει στο ΑΔΙΑΒΡΟΧΟ.
Εγώ με 50-άρια της, παλαιότερα Datejust & GMT τα έδινε για 50 μ, έχω κάνει και 33 μέτρα ( 100 ποδ ), χωρίς πρόβλημα. Τώρα τα δίνει για 100 μ όλα.
Μπαταρίες. Αυτές δεν βγάζουν υγρά. Εκτός και εάν έχετε βάλει αυτοκινήτου.
Τα ρολόγια ανοίγουν με τα ειδικά εργαλεία, αλλιώς τα χαλάμε. Γεμίζει το καπάκι γραμμές, και εάν είναι και punch pressed, μπορεί και να στραβώσει.
Με τις θερμοκρασίες, ήλιο , ζεστό νερό, κλπ, οι φλάντζες "γηράσκουν", χάνουν την ελαστικότητά τους, ραγίζουν, και ..........καπούτ.
Οι σιλικόνες, ( από τότε που βγήκαν γίναν όλοι μάστορες ), αναλόγως σύνθεσης, συντηρούν λίγο τις φλάντζες, αλλά δεν είναι η ΛΥΣΗ.
Η υγρασία μπορεί να υπάρχει, αλλά σε υπέρθερμη μορφή, οπότε δεν φαίνεται. Μολις όμως κρυώσει λίγο το γυαλί, συμπυκνώνεται, όπως σε ένα ποτήρι κρύο νερό, και εμφανίζεται.
Ουτε η ανοικτή κορώνα, ουτε το ρύζι σώζουν την κατάσταση. Θέλει άνοιγμα και στέγνωμα.
Μπορείς να το κάνεις και με σεσουάρ, αλλά τα quartz είναι ευαίσθητα στην θερμοκρασία, και μπορεί να καταστραφεί.
Εγώ, σε καταστάσεις που ΕΠΡΕΠΕ να βουτήξω με ρολόϊ, και δεν ήμουν απόλυτα βέβαιος για την στεγανότητα, άλειφα το ρολόϊ με NIVEA, και το προστάτευα.
Πάντως ένας έλεγχος στεγανότητας είναι πανεύκολος και ταχύτατος. Τον κάνουμε κάθε αρχή σαιζόν, και τον επαναλαμβάνουμε μετά από ισχυρό κτύπημα, ή άνοιγμα.