Μπράβο Dragon, πολύ καλό αρχείο με πλούσιες πληροφορίες!
Ακολουθεί μια μικρή περίληψη-παρουσίαση-μετάφραση των πιο βασικών (κατά τη γνώμη μου) σημείων του 7σέλιδου αρχικού κειμένου.
-πρώτο ρολόι που βγαίνει εκτός της ατμόσφαιρας ήταν το ρώσικο Pobeda (μετέπειτα Poljot) Sturmanskie που φορούσε ο Yuri Gagarin στις 12/04/1961
-πρώτο ρολόι που πήγε στο διάστημα με Αμερικανούς, ήταν (μάλλον) το Breilting Navitimer Cosmonaute που φορούσε ο Scott Carpenter 24/05/1962. Έιχε 24ωρο display αφού στο διάστημα η μέρα και η νύχτα είναι έννοιες κενές περιεχομένου.
-αρχές του '60, η NASA στέλνει στο διάστημα ένα Omega Speedmaster κι ένα Bulova Accutron για έλεγχο, από όπου βγαίνει "νικητής" το Omega, κι εκεί αρχίζει η μυθοποίηση του εν λόγω μοντέλου...
-πρώτη επίσημη του speedmaster είναι τον 10/1962 όταν κάνει 6 φορές το γύρω της γης μέσα στον Sigma7
-διάφορα speedmasters που πήγαν στο φεγγάρι με διαφορετικές αποστολές βρίσκονται σε μουσεία στην Αμερική καθώς και στο μουσείο της Omega στην Ελβετία
-το speedy είναι το πρώτο ρολόι που βγήκε από την κάψουλα στις ακραίες συνθήκες διαστημικής βόλτας (στις 03/06/1965)
-τα omega ήταν εξοπλισμένα με την cal. 321, κουρδιστή φυσικά. Αν και το 1969 ήδη οι Breitling και Heuer παρουσιάζουν αυτόματες μηχανές, η πίεση της NASA δεν της αφήνει περιθώρια για ελέγχους νέων ρολογιών οπότε εμμένει στα αξιόπιστα speedmasters. Το πρόβλημα ουσιαστικά ήταν ότι οι μηχανικοί πίστευαν (λανθασμένα) πως ελλείψη βαρύτητας δεν θα λειτουργούσε ο ρότορας. Το λάθος αυτό θα αποδεικνυόταν μόλις το 1985 σε αποστολή του Spacelab με γερμανικό πλήρωμα, με το ρολόι Sinn 142S το οποίο φορούσε την Lemania 5100. Ήταν και η πρώτη απόδειξη της αξιοπιστίας της L5100 καθώς και της ποιότητας κατασκευής της Sinn.
-αν και η NASA χαλάρωσε τους όρους που θα πρέπει να πληροί ένα ρολόι για να συμμετέχει σε διαστημική αποστολή, εντούτοις, κατά τις φάσεις της απογείωσης και της επαναφοράς θα πρέπει να χρησιμοποιούνται πιστοποιημένα ρολόγια λόγω των υψηλών επιταχύνσεων. Το ίδιο ισχύει (προφανώς) και για διαστημικούς περιπάτους, δεδομένου ότι τα ρολόγια θα πρέπει να αντέχουν μεταβολές θερμοκρασίας της τάξης των 100 βαθμών κελσίου απλά κατά τη στροφή του καρπού προς και από τον ήλιο και γενικότερα, θερμοκρασίες μεταξύ -160 έως +120 βαθμών.
-Επιπλέον, η πτώση της πίεσης προκαλεί αντίστοιχη πτώση και του σημείου βρασμού του υγρού με αποτέλεσμα τα λιπαντικά υγρά ενός ρολογιού να μπορούν να εξατμιστούν πολύ γρήγορα. Για αυτό το λόγο λοιπόν και η Sinn (όπως και άλλες εταιρίες) πειραματίζονται με υλικά τα οποία θα έχουν χαμηλότερους συντελεστές τριβής.
-Το κλασσικό μηχανικό speedmaster παρέδωσε τα σκήπτρα στο quartz Speedmaster X-33 το 1998. Το Χ-33 είναι μεν ένα καθαρόαιμο "διαστημικό" ρολόι με διάφορες λειτουργίες, ωστόσο ποτέ δεν κατάφερε να κλέψει την αίγλη του αρχικού speedmaster το οποίο πήγε στο διάστημα χωρίς καμία μετατροπή!
-Τα CASIO G-Shock και Timex Ironman είναι επίσης επίσημα ρολόγια της NASA, με τα Timex να είναι τα φθηνότερα επίσημα ρολόγια για τη NASA (λιγότερο από 100€ το ένα)
-Το Omega Flightmaster (μετατροπή του Omega Speedmaster Mark II με προσθήκη GMT) επίσης πήγε σε διαστημική αποστολή το 1975 στον καρπό του Ρώσσου Alexander Leonov κατά τη συνάντηση του Apollo με το Soyuz.
-Πολύ λίγα είναι γνωστά για τις αντίστοιχες ρωσσικές αποστολές, όπως κάποιους χρονογράφους Poljot (1993) και το Kosmonavigator με την Vostok Caliber 2424 (24ωρο στο dial)
-Αρχές του 1990 ξεκινά και η συνεργασία της Fortis με το ρωσσικό διαστημικό οργανισμό. Αποτέλεσμά της ήταν το 1994, τα μέλη της διεθνούς αποστολής Euromir να δεχτούν ο καθένας από ένα Fortis Cosmonauts. Αυτό είναι και το πρώτο αυτόματο ρολόι που βγαίνει εκτός κάψουλας για περισσότερες από 11 ώρες συνολικά αντέχοντας σε θερμοκρασίες από -150 έως και +180 βαθμών κελσίου!
-Στον ISS επίσης υπήρχε ειδική έκδοση του Fortis B-42 Official Cosmonauts Chronograph και έκτοτε θεωρείται η 2η εταιρία (μετά την Omega) με τη μεγαλύτερη σχετική εμπειρία
-Το 1992, ένα Patek Philippe men’s Nautilus wristwatch έγινε το ακριβότερο (μάλλον) ρολόι που πήγε στο διάστημα, μέσα στη ρωσσική μη-επανδρωμένη Foton 8 κάψουλα και επέστρεψε εν πλήρη λειτουργία 15 ημέρες αργότερα!
Διαβάστε και το original βέβαια καθώς έχει ακόμα περισσότερες λεπτομέρειες!