Αποστολέας Θέμα: Φαγητο&Ποτο  (Αναγνώστηκε 132164 φορές)

0 μέλη και 5 επισκέπτες διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος Beastaras

  • VIP Member
  • ***
  • Μηνύματα: 4561
    • Προφίλ
Απ: Φαγητο&Ποτο
« Απάντηση #180 στις: Φεβρουάριος 07, 2020, 20:50:04 μμ »
Ή το καπνιστό single malt από islay
friendly
0
funny
0
like
0
wow
0
No reactions
No reactions
No reactions
No reactions

Αποσυνδεδεμένος Giorgos_I

  • Legend
  • *****
  • Μηνύματα: 38844
  • Γηράσκω ἀεὶ διδασκόμενος
    • Προφίλ
Απ: Φαγητο&Ποτο
« Απάντηση #181 στις: Φεβρουάριος 07, 2020, 21:13:09 μμ »
....αυτά τα ποτά, που γίνονται με βάση το κριθάρι, έχουν πολλές διαδικασίες, που ο κόσμος δεν γνωρίζει.

Ετσι, το single malt, που θεωρητικά "ξεχωρίζει" από το blended, είναι και αυτό ένα blended, αλλά σε μικρότερη μορφή.

Πιστεύει κανείς ότι ολα τα μπουκάλια έχουν γεμίσει από το ίδιο βαρέλι, που βράστηκε από μία συγκεκριμένη μάζα κριθαριού ? Ειναι δυνατόν ?

Προφανώς όχι.

Αν ήταν έτσι, η γέυση θα ήταν διαφορετική σε κάθε μπουκάλι.

Εννοείται ότι οι παρεμβάσεις και οι προσθήκες, κρατιούνται στα ελάχιστα δυνατά, αλλά ΠΟΤΕ δεν βγαίνει μια βρασιά και δεν "φροντίζεται" κατάλληλα για να ανταποκρίνεται στο πρότυπο.

Για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους.  ;)
friendly
0
funny
0
like
0
wow
0
No reactions
No reactions
No reactions
No reactions
Ο σιωπών συναινεί.

Του Ξέρξου γράψαντος ''πέμψον τά όπλα'' αντέγραψε, "μολών λαβέ".

The only difference between men and boys is the price of the toys.


Αποσυνδεδεμένος Giorgos_I

  • Legend
  • *****
  • Μηνύματα: 38844
  • Γηράσκω ἀεὶ διδασκόμενος
    • Προφίλ
Απ: Φαγητο&Ποτο
« Απάντηση #182 στις: Φεβρουάριος 07, 2020, 21:24:33 μμ »
....και σχετικά με την ποιότητα, σε αυτά τα ποτά που γίνονται με brewing, τον βασικότερο λόγο τον έχει το νερό.

Η ποιότητά του, καθορίζει σε μεγάλο ποσοστό την τελική ποιότητα. Εξ ού, και τα σημαντικά "ποτοποιία" , ήταν πάντα κοντά σε τρεχούμενο νερό, ειδικά νερό από βουνά που έλιωναν τα χιόνια.

Ο δεύτερος παράγοντας, ειναι το κριθάρι, που έχει μεγαλώσει, τι υπεδάφη υπήρχαν, κλπ.

Μετά, στην παρασκευή βύνης, μπορούν να παίξουν "ροδίσματα", "καραμελώματα", για χρώμα και γεύση.

Στα φίλτρα, τα υλικά προσδίδουν ύφος, και κάποιες νότες.

Να πούμε για τα βαρέλια ? Για τις αποθηκεύσεις ?

Για να μην κουράζω, οι παράγοντες που επιδρούν στην τελική γεύση είναι τόσοι, που κανενας που δεν έχει ασχοληθεί με τεχνικες / πρακτικές, δεν μπορεί να καταλάβει πόσοι τύποι και διαφοροποιήσεις υπάρχουν . Επιστήμη.

Αρα, το μόνο ζητούμενο είναι να μας ταιριάζει η γεύση, και δεν "κολλάμε" σε single, blended, κλπ, γιατί στην ουσία, μαρκετίστικα κόλπα είναι.

friendly
0
funny
0
like
0
wow
0
No reactions
No reactions
No reactions
No reactions
Ο σιωπών συναινεί.

Του Ξέρξου γράψαντος ''πέμψον τά όπλα'' αντέγραψε, "μολών λαβέ".

The only difference between men and boys is the price of the toys.


Αποσυνδεδεμένος foten21

  • Member
  • **
  • Μηνύματα: 445
    • Προφίλ
Απ: Φαγητο&Ποτο
« Απάντηση #183 στις: Φεβρουάριος 07, 2020, 21:25:28 μμ »
Φυσικα και δεν ειναι ιδιο το καθε βαρελι
η καθε "βρασια"
ακομα και το κριθαρι δεν γινεται να ειναι το ιδιο
επισης ουτε καν της ιδιας χρονιας δεν ειναι τα αποσταγματα
που τελικα φτανουν σε ενα μπουκαλι
Απλα στην ετικετα θα γραφει την ηλικια του νεοτερου
ενα 12αρι π.χ. μπορει να εχει μεσα του και ουισκυ που φτιαχτηκε πριν 14 χρονια π.χ.
Ακριβως γι αυτο η δουλεια του master blender ειναι πολυ
πιο δυσκολη και προσεγμενη για την παραγωγη ενος single malt
Πρεπει να παντρεψει τις γευσεις απο μονο μια πηγη
ωστε να πετυχαινει την ΙΔΙΑ γευση σε ΚΑΘΕ παρτιδα
δεν εχει την πολυτελεια να χρησιμοποιησει πολλες
friendly
0
funny
0
like
0
wow
0
No reactions
No reactions
No reactions
No reactions
Ακομα και ενα χαλασμενο ρολοι,λεει την σωστη ωρα 2 φορες την ημερα...

Αποσυνδεδεμένος Giorgos_I

  • Legend
  • *****
  • Μηνύματα: 38844
  • Γηράσκω ἀεὶ διδασκόμενος
    • Προφίλ
Απ: Φαγητο&Ποτο
« Απάντηση #184 στις: Φεβρουάριος 07, 2020, 21:28:13 μμ »
Φυσικα και δεν ειναι ιδιο το καθε βαρελι
η καθε "βρασια"
ακομα και το κριθαρι δεν γινεται να ειναι το ιδιο
επισης ουτε καν της ιδιας χρονιας δεν ειναι τα αποσταγματα
που τελικα φτανουν σε ενα μπουκαλι
Απλα στην ετικετα θα γραφει την ηλικια του νεοτερου
ενα 12αρι π.χ. μπορει να εχει μεσα του και ουισκυ που φτιαχτηκε πριν 14 χρονια π.χ.
Ακριβως γι αυτο η δουλεια του master blender ειναι πολυ
πιο δυσκολη και προσεγμενη για την παραγωγη ενος single malt
Πρεπει να παντρεψει τις γευσεις απο μονο μια πηγη
ωστε να πετυχαινει την ΙΔΙΑ γευση σε ΚΑΘΕ παρτιδα
δεν εχει την πολυτελεια να χρησιμοποιησει πολλες

friendly
0
funny
0
like
0
wow
0
No reactions
No reactions
No reactions
No reactions
Ο σιωπών συναινεί.

Του Ξέρξου γράψαντος ''πέμψον τά όπλα'' αντέγραψε, "μολών λαβέ".

The only difference between men and boys is the price of the toys.


Αποσυνδεδεμένος foten21

  • Member
  • **
  • Μηνύματα: 445
    • Προφίλ
Απ: Φαγητο&Ποτο
« Απάντηση #185 στις: Φεβρουάριος 07, 2020, 21:34:11 μμ »
Ααα δεν ειπαμε και το πιο σημαντικο...
ΠΟΤΕ παγακια στο ουισκυ... ;)
friendly
0
funny
0
like
0
wow
0
No reactions
No reactions
No reactions
No reactions
Ακομα και ενα χαλασμενο ρολοι,λεει την σωστη ωρα 2 φορες την ημερα...

Αποσυνδεδεμένος Giorgos_I

  • Legend
  • *****
  • Μηνύματα: 38844
  • Γηράσκω ἀεὶ διδασκόμενος
    • Προφίλ
Απ: Φαγητο&Ποτο
« Απάντηση #186 στις: Φεβρουάριος 07, 2020, 21:34:23 μμ »
....και σχετικά με την ποιότητα, σε αυτά τα ποτά που γίνονται με brewing, τον βασικότερο λόγο τον έχει το νερό.


Οταν λέμε brewing, περιγράφουμε μια διαδικασία, δια μεσου της οποίας, κάποιο υλικό ανακατεμένο με νερό σε σημείο βρασμού, παράγει κάποιο εκχύλισμα.

Τέτοια είναι κάποια καθημερινά "ποτά" μας, σαν το τσάι και τα παραμφερή, τον καφέ, την μπύρα, το ουϊσκυ, κλπ.

Προϊόντα που ξεκινούν με βρασμό. Σε αυτό οφείλουν και την επέκτασή τους σε περιοχές που δεν είχαν τρεχούμενα νερά ( μιλάμε για εκατοντάδες χρόνια πίσω ), και ο βρασμός ήταν απαραίτητος για την αποστείρωση του πόσιμου νερού.
friendly
0
funny
0
like
0
wow
0
No reactions
No reactions
No reactions
No reactions
Ο σιωπών συναινεί.

Του Ξέρξου γράψαντος ''πέμψον τά όπλα'' αντέγραψε, "μολών λαβέ".

The only difference between men and boys is the price of the toys.


Αποσυνδεδεμένος Giorgos_I

  • Legend
  • *****
  • Μηνύματα: 38844
  • Γηράσκω ἀεὶ διδασκόμενος
    • Προφίλ
Απ: Φαγητο&Ποτο
« Απάντηση #187 στις: Φεβρουάριος 07, 2020, 21:35:32 μμ »
Ααα δεν ειπαμε και το πιο σημαντικο...
ΠΟΤΕ παγακια στο ουισκυ... ;)

Και που να δείς, 18-άρια με Coca Cola επί πλέον των παγοκύβων.  ;D
friendly
0
funny
0
like
0
wow
0
No reactions
No reactions
No reactions
No reactions
Ο σιωπών συναινεί.

Του Ξέρξου γράψαντος ''πέμψον τά όπλα'' αντέγραψε, "μολών λαβέ".

The only difference between men and boys is the price of the toys.


Αποσυνδεδεμένος foten21

  • Member
  • **
  • Μηνύματα: 445
    • Προφίλ
Απ: Φαγητο&Ποτο
« Απάντηση #188 στις: Φεβρουάριος 07, 2020, 21:36:58 μμ »
Ααα δεν ειπαμε και το πιο σημαντικο...
ΠΟΤΕ παγακια στο ουισκυ... ;)

Και που να δείς, 18-άρια με Coca Cola επί πλέον των παγοκύβων.  ;D

Δεν θα ηθελα να το δω  ??? :'( :'(
friendly
0
funny
0
like
0
wow
0
No reactions
No reactions
No reactions
No reactions
Ακομα και ενα χαλασμενο ρολοι,λεει την σωστη ωρα 2 φορες την ημερα...

Αποσυνδεδεμένος Giorgos_I

  • Legend
  • *****
  • Μηνύματα: 38844
  • Γηράσκω ἀεὶ διδασκόμενος
    • Προφίλ
Απ: Φαγητο&Ποτο
« Απάντηση #189 στις: Φεβρουάριος 07, 2020, 21:37:52 μμ »
....τον βασικότερο λόγο τον έχει το νερό.

Η ποιότητά του, καθορίζει σε μεγάλο ποσοστό την τελική ποιότητα. Εξ ού, και τα σημαντικά "ποτοποιία" , ήταν πάντα κοντά σε τρεχούμενο νερό, ειδικά νερό από βουνά που έλιωναν τα χιόνια.


Πλέον, δεν είναι απαραίτητο, μια και στα εργαστήρια, παράγεται το "ιδανικό" νερό, οπότε, μπορούμε να έχουμε ΑΚΡΙΒΩΣ τις ίδιες ιδιότητες νερού χρήσης για τον βρασμό, και στα Χάϊλαντς, αλλά και στην .............Σαχάρα.  ???
friendly
0
funny
0
like
0
wow
0
No reactions
No reactions
No reactions
No reactions
Ο σιωπών συναινεί.

Του Ξέρξου γράψαντος ''πέμψον τά όπλα'' αντέγραψε, "μολών λαβέ".

The only difference between men and boys is the price of the toys.


Αποσυνδεδεμένος Giorgos_I

  • Legend
  • *****
  • Μηνύματα: 38844
  • Γηράσκω ἀεὶ διδασκόμενος
    • Προφίλ
Απ: Φαγητο&Ποτο
« Απάντηση #190 στις: Φεβρουάριος 07, 2020, 21:42:54 μμ »

Ο δεύτερος παράγοντας, ειναι το κριθάρι, που έχει μεγαλώσει, τι υπεδάφη υπήρχαν, κλπ.


Κριθάρια υπάρχουν πολλά, και αναλόγως μεγέθους, κόκκου, εδαφών, διαφοροποιούνται και σε τιμή.

Βασικός παράγοντας, το περιεχόμενο σε άμυλα ανα κόκκο, μια και αυτά θα πρέπει να ζακχαροποιηθούν.

Αν ο κόκκος είναι μικρής αναλογίας σε "περιεχόμενο", δημιουργεί πολλά "απορρίματα" και δεν είναι αποδοτικά.

Και επίσης, δεν πρέπει να έχει η παρτίδα σπασμένα / νεκρά / άδεια.

Περνάνε από κόσκινο, και θεωρητικά καθαρίζονται.

Τα σπασμένα / νεκρά / άδεια , είναι "στείρα", και δεν μπορούν να γίνουν βύνη.
friendly
0
funny
0
like
0
wow
0
No reactions
No reactions
No reactions
No reactions
Ο σιωπών συναινεί.

Του Ξέρξου γράψαντος ''πέμψον τά όπλα'' αντέγραψε, "μολών λαβέ".

The only difference between men and boys is the price of the toys.


Αποσυνδεδεμένος Giorgos_I

  • Legend
  • *****
  • Μηνύματα: 38844
  • Γηράσκω ἀεὶ διδασκόμενος
    • Προφίλ
Απ: Φαγητο&Ποτο
« Απάντηση #191 στις: Φεβρουάριος 07, 2020, 22:00:51 μμ »
.... στην παρασκευή βύνης, μπορούν να παίξουν "ροδίσματα", "καραμελώματα", για χρώμα και γεύση.


Το κριθάρι, άμα βραχεί, βγαζει φύτρο και ριζίδιο. Αυτό σημαίνει ότι ενεργοποιεί κάποιες διαδικασίες, και έχει στον πυρήνα του κάτι χρήσιμο για εμάς. Τα άμυλα.  ;)

Το νεκρώνουμε λοιπόν αναφορικά με την ανάπτυξή του σαν φυτό, με χρήση θερμότητας.

Με λίγη χρήση θερμότητας, "πεθαίνει", δηλαδή σταματα η ανάπτυξή του, διατηρώντας όμως τις ιδιότητες του, και έχουμε το φυσικό χρώμα του κόκκου. Η διαδικασία λέγεται Φρύξη.

Αυξάνοντας την διάρκεια της φρύξης, ροδίζουμε, καραμελώνουμε, παίρνουμε το σκούρο χρώμα της καραμέλας στον κόκκο.

Ετσι έχουμε από ξανθή μέχρι μαύρη βύνη.

Κάνοντας μείγματα από διαφορετικές φρύξεις, παίρνουμε το χρώμα που μας κάνει, και ξεκινά ο βρασμός.

Από εδώ θα φανεί, ότι δεν υπάρχει στην πράξη single malt, όπως η λέξεις εννοούν.

Τα πάντα είναι χαρμάνια, είτε από το στάδιο του κριθαριού, της φρύξης, ή του τελικού αποστάγματος.
friendly
0
funny
0
like
0
wow
0
No reactions
No reactions
No reactions
No reactions
Ο σιωπών συναινεί.

Του Ξέρξου γράψαντος ''πέμψον τά όπλα'' αντέγραψε, "μολών λαβέ".

The only difference between men and boys is the price of the toys.


Αποσυνδεδεμένος Nick

  • Full Member
  • **
  • Μηνύματα: 740
    • Προφίλ
Απ: Φαγητο&Ποτο
« Απάντηση #192 στις: Φεβρουάριος 07, 2020, 22:32:01 μμ »
Γιώργο είχες δεν είχες μας έκαψες πάλι  :D :D :D
Για να συνδράμω και εγώ λίγο στη συζήτηση θα ήθελα να προτείνω
στους fan ένα μοντέλο που τεστάρισα πριν λίγο καιρό και το συνιστώ
για τους λάτρεις των turbo.
Laphroaig το quarter cask, με 48 βαθμούς για να ακούς την κάθε γουλιά.
Πριν διαβάσω στο μπουκάλι ότι είναι 48αρι έλεγα μωρέ τιν τουτ' και γαργαλάει ετσ' 8) 8) 8)
friendly
0
funny
0
like
0
wow
0
No reactions
No reactions
No reactions
No reactions

Αποσυνδεδεμένος Giorgos_I

  • Legend
  • *****
  • Μηνύματα: 38844
  • Γηράσκω ἀεὶ διδασκόμενος
    • Προφίλ
Απ: Φαγητο&Ποτο
« Απάντηση #193 στις: Φεβρουάριος 07, 2020, 22:39:40 μμ »
Γιώργο είχες δεν είχες μας έκαψες πάλι  :D :D :D
Για να συνδράμω και εγώ λίγο στη συζήτηση θα ήθελα να προτείνω
στους fan ένα μοντέλο που τεστάρισα πριν λίγο καιρό και το συνιστώ
για τους λάτρεις των turbo.
Laphroaig το quarter cask, με 48 βαθμούς για να ακούς την κάθε γουλιά.
Πριν διαβάσω στο μπουκάλι ότι είναι 48αρι έλεγα μωρέ τιν τουτ' και γαργαλάει ετσ' 8) 8) 8)

Η "βρασιά" βγαίνει πάντα dυνατή, αλλά μετά προσθέτουν νερό, και την ............αραιώνουν.

Και ρυθμίζουν τον οινοπνευματικό βαθμό κατα το δοκούν. Συνήθως στα 40, άντε μέχρι 50 σε μερικά.  ;)

Το πίνεις, και .....................
friendly
0
funny
0
like
0
wow
0
No reactions
No reactions
No reactions
No reactions
Ο σιωπών συναινεί.

Του Ξέρξου γράψαντος ''πέμψον τά όπλα'' αντέγραψε, "μολών λαβέ".

The only difference between men and boys is the price of the toys.


Αποσυνδεδεμένος Giorgos_I

  • Legend
  • *****
  • Μηνύματα: 38844
  • Γηράσκω ἀεὶ διδασκόμενος
    • Προφίλ
Απ: Φαγητο&Ποτο
« Απάντηση #194 στις: Φεβρουάριος 07, 2020, 22:42:46 μμ »
Και να πούμε ότι όποιος πίνει, πρέπει να πίνει την κάθε φορά, ποτά της αυτής βάσης, δεν αλλάζουμε δηλαδή από βάση κριθής σε βάση σταφυλλιού, και πάντα ξεκινάμε ( θεωρητικά ) από το δυνατό, και όσο προχωράμε, πάμε στα ...........αδύναμα.

Και ταυτόχρονα πίνουμε πολύ.............νερό,  ??? για να αποφύγουμε την αφυδάτωση.  ;)
friendly
0
funny
0
like
0
wow
0
No reactions
No reactions
No reactions
No reactions
Ο σιωπών συναινεί.

Του Ξέρξου γράψαντος ''πέμψον τά όπλα'' αντέγραψε, "μολών λαβέ".

The only difference between men and boys is the price of the toys.