Γεια χαρά σε όλους, και για πρώτο ποστ ξεκινώ με μία έκθεση ιδεών.
Είχα την χαρά πέρυσι να επισκεφτώ ασιατικό κατάστημα με εκτενή συλλογή Grand Seiko. Μέχρι τότε γνώριζα τα ρολόγια δεν γνώριζα όμως την ποιότητα και δεν τα είχα δει ζωντανά.
Περιεργαστηκα πολλά και τα δοκίμασα. Η ποιότητα είναι στο επίπεδο ή και παραπάνω απο την Rolex. Το φινίρισμα και η αίσθηση στο χέρι κορυφαία. Η εμπειρία αυτή με έκανε να μελέτησω το θέμα διεξοδικά στο διαδίκτυο για να σχηματίσω πιο τεκμηριωμένη αποψη.
Η δικιά μου θέση είναι η εξής: 1) Σε επίπεδο τεχνολογίας και ποίοτητας βρίσκονται στην κορυφή. Έχουν εξ ολοκλήρου inhouse, έχουν και μηχανισμό HiBeat36000, εχουν την μόνη σοβαρή καινοτομία των τελευταίων δεκαετιών (Springdrive) σε μαζική παραγωγή, έχουν παρουσία στην αιχμή της ωρολογοπίας από την δεκαετία του 60, έχουν δικιά τους chronometre πιστοποίηση αυστηρότερη και αρτιότερη της Ελβετικής, έχουν περιορισμένη παραγωγή γύρω στις 30.000μοναδες/ετος, και σαν λαός έχουν έφεση στην μηχανική, ισάξια με τους Γερμανούς.
Ουσιαστικά πρόκειται για ενα μεγαθήριο της ωρολογοποίας. Με δεδομένη την ιστορία τους που πριν μερικές δεκαετίες σχεδόν χρεωκόπησαν τους Ελβετούς, εγώ αν ήμουνα Ελβετός (Rolex, Omega, IWC) θα τους είχα πρωτους στην λίστα των επικίνδυνων ανταγωνιστών.
2) Τι δεν εχουν: design ειδικό και προσαρμοσμένο στον Ευρωπαίο καταναλωτή του σήμερα, αναγνωρισιμότητα και κύρος στον γενικό πληθυσμό, ισχυρή διαφήμιση και μαρκετινγκ, αξία μεταπώλησης, και σημεία πώλησης εντός Ευρώπης.
Όπως έχουν τα πράγματα σήμερα ο μόνος Δυτικός που θα αγοράσει GS είναι ο γνώστης, ο συνειδητοποιημένος καταναλωτής. Δεν θα καταλήξει σε κανένα καρπό κατά λάθος (νέοπλουτοι, βίζιτες, τραγουδοποιών) γιατι σε αυτά τα λεφτά αγοράζεις επώνυμο Ελβετό. Επίσης δεν προβλέπω καμία ισχυρή δόση διαφήμησης που θα αλλαξει την εικόνα τους από την στιγμή που η παραγωγή τους είναι μόλις 30.000 ρολόγια. Η Rolex μόνη της πουλά 1εκ ρολόγια και ως Τudor άλλα 200χιλ. Με τετοια νούμερα και τζίρους μπορεί να προσλάβει και τον Αγ. Πέτρο για διαφήμιση και να χτίσει ότι μύθους επιθυμεί.
Προσωπικά για μένα η GS πρεσβεύει όλα αυτά που επιζητώ σε ένα ρολόι. Προτιμώ το "συντηρητικό" desigh απο άλλα κραυγαλέα παπουτσο-ρολόγια, και ενα GS είναι στην λίστα με τις επόμενες 3 αγορές μου.
Όλα όσο έγραψα δεν σημαίνουν ότι υποτιμώ τους Ελβετούς, ο ανταγωνισμός όμως βοηθά εμάς τους καταναλωτές και όταν η Seiko παράγει ρολόι στα 3-4χιλιαρικά που είναι απολύτως κορυφαίο κατασκευαστικα, καταλαβαίνουμε εύκολα ποιο είναι το πραγματικό κόστος ενός Rolex και ποιο το κόστος της αμοιβής του Roger Federer το οποίο δεν είμαι σίγουρος ότι θέλω να επωμίζομαι.