Ήθελα, εδώ και αρκετό καιρό, να καταθέσω κάποιες σκέψεις μου σχετικά με την τωρινή θέση της Seiko στο ωρολογιακό στερέωμα. Η ανακοίνωση της σειράς KS πρίν λίγες μέρες μου έδωσε απλά την αφορμή.
Ως "fan" της εταιρείας, αποφάσισα εδώ και αρκετό καιρό να συγκεντρώσω όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες απο την μεγάλη της ιστορία, πληροφορίες και "γνώση" ίσως και άγνωστες στο ευρύ κοινό. "Σκαλίζοντας" λοιπόν το παρελθόν, αναπόφευκτα ήρθε και η στιγμή της σύγκρισης με το παρόν, και εδώ είναι που τα πράγματα "χαλάνε"........
Ας ξεκινήσω όμως απο τα νέα KS : Έγραψα νωρίτερα στο νήμα την άποψη μου για αυτά. Συμπληρώνοντας, να πώ πως αδυνατώ να κατανοήσω γιατί η Seiko "ξεπουλάει" την ιστορία της έτσι ! Τα King Seiko της κλασικής εποχής ήταν ρολόγια ισάξια (και κάποιες φορές ανώτερα) με τα Grand Seiko, και το στίγμα που άφησαν στην ιστορία της εταιρείας αλλά και στην συνείδηση του κόσμου ήταν εντονότατο και βαθύ.
Στην σημερινή εποχή, στο μυαλό των μανατζαραίων, προφανώς και αυτό δεν λέει τίποτα , για να τολμούν να τα λανσάρουν σε ένα segment "λίγο πάνω απο Presage" ! Δεν νοείται κύριοι εκεί στο Τόκυο, King Seiko με μηχανή απο το μεσαίο ράφι !
Θα πει βέβαια κάποιος,
"ασε ρε φίλε, πόσοι απο αυτούς που θα τους γυαλίσει το ρολόι, θα δώσουν σημασία στο τί μηχανή φοράει", και θα έχει απόλυτο δίκιο.... Το μεγάλο μέρος του αγοραστικού κοινού δεν είναι τα μέλη των φόρουμ, ούτε κάποιοι "ρομαντικοί" ! Αυτό όμως δεν πρέπει να είναι το ελαφρυντικό για να ξεπουληθεί η ιστορία και το πρεστίζ. (Φανταστείτε την Φεράρι να εφοδιάζει μοντέλο της με κινητήρα 1400cc... Ναι, θα κυκλοφορούσε μια χαρά στον δρόμο και ίσως ο μέσος οδηγός της να ήταν και ικανοποιημένος απο τις επιδόσεις της, αλλά όμως............)
Πάμε παρακάτω:
Γκρινιάζει πολύς κόσμος στα φόρουμ για την αύξηση στις τιμές και στην μή ανάλογη αύξηση της ποιότητας ή του QC. Δεν θα πώ αδικαιολόγητα ή δικαιολογημένα, η κρίση και η άποψη καθενός είναι σεβαστή. Ούτως ή άλλως, οι αυξήσεις τιμών είναι της μόδας πλέον σε όλους....
Εμένα προσωπικά, αυτό που με χαλάει και με κάνει να γκρινιάζω πλέον είναι το γεγονός πως το τμήμα R&D αλλά και σχεδιασμού της αγαπημένης μου εταιρείας βρίσκεται εδώ και πολύ καιρό σε διακοπές διαρκείας!
Απο την δεκαετία του 90 και μετά λές και παράτησαν τα εργαστήρια και τους πάγκους τους όλοι εκεί πέρα. Και αυτό είναι απαράδεκτο για την εταιρεία που ιδρύθηκε και βάδισε επί δεκαετίες ολόκληρες ακολουθώντας το μότο "
always one step ahead of the rest" .....
Δεν δέχομαι απο την εταιρεία που η καινοτομία ήταν στο dna της, να έχει μόνο re-issues να επιδείξει, και μάλιστα στα ίδια και στα ίδια μοντέλα!
Έχω καταφέρει το τελευταίο διάστημα να μαζέψω στην συλλογή αρκετά κομμάτια που αποτελούν ορόσημα ή έχουν να επιδείξουν κάτι ξεχωριστό...
Κοιτώντας τον σημερινό κατάλογο της εταιρείας, δεν μπορώ παρά θλίψη να νιώσω... Δεν την θέλω την Seiko έτσι, στο μυαλό και στην καρδιά μου την έχω για πολλά περισσότερα!
Συγγνώμη για το "σεντόνι" που προέκυψε, και μάλλον θα πώ "Συνεχίζεται".....