Η κάθε στιγμή, και το κάθε φαγητό, "κουμπώνει" και με διαφορετικό τύπο μπύρας.
Αλλη σαν ποτό, άλλη με τα σουτζουκάκια, άλλη με την τούρτα.
Ο Γερμανικός νόμος αγνότητας για την μπύρα, του 1516, καθορίζει τα συστατικά.
Από εκεί και πέρα, ο κάθε παρασκευαστής, ζυθοποιεί με διαφορετικούς τρόπους, σε διαφορετικές δεξαμενές, χρόνους, μαγιές, λυκίσκους, για να πετύχει το αποτέλεσμα που επιθυμεί.
Και αυτό κρίνουν οι καταναλωτές "οταν γνωρίζουν".
Σε κάποιες άλλες, βρίσκουμε ρύζι, καλαμπόκι κ άλλα δημητριακά, κ άλλα πρόσθετα, πχ ζάχαρη, φρούτα, γλυκόζη, χημικά, για να δώσουν ιδιαίτερες γεύσεις ή να αυξήσουν τον οινοπνευματικό βαθμό.
Ο κάθε ένας, δοκιμάζει, κρίνει και αποφασίζει τι του "πάει" περισσότερο.
Αν έχεις κατάρτιση, αποφεύγεις κάποιες, κυνηγάς κάποιες άλλες, και μπορείς να αξιολογήσεις τα λεφτά που σου ζητάνε.
Εγώ πάντως, προτιμώ κάποιες συγκεκριμένες, και για να είναι πάντα παγωμένες και να πίνω και πιο πολύ, τους βάζω και παγάκια.
Αυτό τεχνικά υποστηρίζεται από το γεγονός, ότι μετά την ζυθόβραση, το "πυκνό" όπως ονομάζεται το παράγωγο μετά τον βρασμό και το φιλτράρισμα, αραιώνεται με νερό, για να πιάσει τον οινοπνευματικό βαθμό που αγορανομικά που σου πουλάνε.
Οπότε η γεύση και το σώμα, παραμένουν τα ίδια, απλώς μικραίνει ο οινοπνευματικός βαθμός, και πίνεις πιο πολύ, χωρίς να προσλαμβάνεις όλο το καθαρό οινόπνευμα.
Οσο για τις προτιμήσεις ενός εκάστου, ......σεβαστές
1. Η ομορφιά της μπύρας είναι ο αφρός της, πιείτε τον.
2. Το ποτήρι της μπύρας δεν πρέπει να είναι ποτέ παγωμένο. Το παγωμένο γυαλί παγώνει τα γευστικά κύτταρα της γλώσσας. Αποτέλεσμα, δεν γευόμαστε τίποτε.
3. Δώσετε έμφαση στην καθαριότητα του ποτηριού, νερό, λίπη, κραγιόν, πάγος καταστρέφουν τον αφρό.
4. Πίνετε πάντα σε κολονάτο ποτήρι, ανάλογα με τη γεύση της και σερβίρετε με προσοχή, ιδιαιτέρως αν έχει τη μαγιά της. Η μπύρα σερβίρεται από χαμηλά, πλαγιάζοντας αρχικά το ποτήρι και κατόπιν σηκώνοντας το όρθιο ταυτόχρονα με τη φιάλη. Λεπτομέρειες. Μια weisse απαιτεί μεγαλύτερη προσοχή, μιά hefe και όσες έχουν μαγιά πρέπει να σερβιριστούν με μιας στο ποτήρι και όχι σταδιακά, για να ξυπνήσει η μαγιά.
5. Πίνεται πάντα φρέσκια. Η ημερομηνία παραγωγής αναγράφεται στη φιάλη, κουτάκι κτλ. Επιλέξτε την μπύρα με τη νεότερη ημερομηνία παραγωγής. Η διάρκεια ζωής της μπύρας είναι περίπου ένας χρόνος. Οσο νεότερη, τόσο καλύτερη.
6. Θερμοκρασία; Οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες παγώνουν τη γεύση και το άρωμά της. Οι μπύρες πίνονται κανονικά στους 7-9 βαθμούς και η θερμοκρασία αυξάνεται καθώς επιλέγουμε από τις ξανθές τις κόκκινες και φτάνουν στους 10-12 . Εδώ, στην Ελλάδα, λόγω ζέστης, οι εταιρείες μας ανέχονται να τις πίνουμε παγωμένες, μπούζι.
7. Βαρέλι, μπουκάλι ή κουτί; Χωρίς κανένα ενδοιασμό ψηφίστε βαρέλι. Η μπύρα λίγο πριν τη συσκευασία της είναι πάντα η ίδια. Πριν ακολουθήσει τον προορισμό της παστεριώνεται για να προστατευτεί από βλαβερούς μικροοργανισμούς, βακτηρίδια κτλ που αναπτύσσονται μέσα της. Η παστεριοποίηση, που διαρκεί ανάλογα από ένα έως είκοσι λεπτά, την αναγκάζει να χάσει ένα μέρος του χαρακτήρα της. Οσο πιο πολύ διαρκέσει, τόσο πιο πολύ θα χάσει γευστικά. Στο βαρέλι ο χρόνος είναι αστραπιαίος και ταυτόχρονα το βαρέλι έχει και το πλεονέκτημα του όγκου. Το φως, η θερμοκρασία, ο ήλιος επιδρούν καταστροφικά στην μπύρα. Στο βαρέλι ο εχθρός αυτός επιδρά σε πιο αργούς ρυθμούς, σε αντίθεση με τη φιάλη και το κουτάκι που με μιας τα αγκαλιάζουν.
8. Οι συνθήκες συντήρησης της μπύρας επιδρούν σημαντικά στην ποιότητά της. Το τρίπτυχο χρόνος, ήλιος, οξυγόνο είναι ο εχθρός της μπύρας και κάθε μέρα που περνά αφήνει άσχημα σημάδια πάνω της. Η μπύρα, σε αντίθεση με το κρασί, δεν παλαιώνει. Πίνεται φρέσκια, νέα και ωραία. Μην αγοράσετε ποτέ μπύρες όταν δείτε, κυρίως σε ταβέρνες στα νησιά,, τα κιβώτια αφημένα κάτω από τον ήλιο ή τη λαμαρίνα, και ελέγξετε την ημερομηνία παραγωγής.
9. Νερό, λυκίσκος και βύνη (κριθάρι ή καλαμπόκι) είναι τα τρία συστατικά από τα οποία παράγεται η μπύρα. Καθένα από αυτά δίνει ξεχωριστά χαρακτηριστικά στη γεύση της.
10. Στο τραπέζι. Καλωσορίστε τους φίλους σας με μια ξηρή, ξινούτσικη, φρουτένια μπύρα. Συντροφεύστε το δείπνο σας με μια απαλή και προχωρήστε σε μια πολύ δυνατή, ρωμαλέα μπύρα. Η μπύρα σερβίρεται όπως και το κρασί. Το χρώμα της ξεκινά από τις λευκές, τις ξανθές και προχωρά στις κόκκινες και κεχριμπαρένιες, για να καταλήξει στις εβέβινες. Η γεύση της το ίδιο, από απαλές, ξηρές, σπιρτόζικες στις δυνατές. Ταιριάζει με αλλαντικά, τυριά, κρέατα και αποφεύγει τα ψάρια, όχι όμως και τα θαλασσινά..